Keresztes Tamás: “Példamutató az az erő, amivel a függetlenek életben maradnak”

2017 január 11. szerda, 7:52

A színészt az Egy őrült naplója kapcsán kérdezte a Vasárnapi Hírek.

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

“Már viszonylag az elején egyetértünk abban Bodó Viktorral, hogy amikor Popriscsin megőrül, mert azt gondolja, ő a spanyol király, akkor nyugszik meg, akkor simul ki és érkezik haza. Valami beteljesül számára, valamit végre megértett a világból. És ezzel az elképzeléssel tulajdonképpen nagAyon ügyesen ki lehetett védeni a kliséket. Eszembe jut egy fotó, amin a tömeggyilkos norvég Breivik nem sokkal a tette után teljesen átszellemült, megvilágosodott arccal, szinte Mona Lisa-szerű mosollyal ül a rendőrautóban. És épp ettől a nagy nyugalomtól vált igazán nyilvánvalóvá, hogy ez az ember megőrült. Egyébként maga Gogol elég következetesen és szemléletesen építi fel azt a kálváriát, amit Popriscsin végigjár. Nekünk csak az ő hangsúlyait kellett követnünk” – mesélte Keresztes Tamás.

Fotó: Jókúti György

Arról, hogy a díszletet is ő tervezte, elmondta, a tér nagyon sokat tudott adni: a gondolat adta a teret, a tér meg a pluszgondolatokat. Nem kizárt, hogy máskor is szívesen belevág majd ilyesféle tervezésbe, mert élvezetes, nagy kaland volt számára figyelni ezt a kölcsönhatást és kijárni a díszletgyártó műhelybe, mesteremberekkel találkozni.

A színész a függetlenek ellehetetlenítéséről is beszélt. “Biztos, hogy semmi változás nem marad nyomtalanul, és előbb-utóbb lesz következménye. Az egész színházi szakmát érinteni fogja. Végtelenül szomorú, amikor megszűnik egy ereje teljében lévő tehetséges társulat, mint ahogy például a Bodó Viktor vezette Szputnyik is. Példamutató az az erő, amivel életben maradnak, amíg tudnak, és olyan erős előadásokat tudnak létrehozni, amelyek valóban sokszor inspirálják a kőszínházakat is. Ezek a változások nem sok okot adnak a derűlátásra, csakhogy ez már társadalmi ügy is. Életbevágó, hogy akik felettünk dönthetnek, eljussanak odáig, hogy tudjanak tíz-húsz évben vagy akár még hosszabb távban is gondolkodni, ne csak három-négyben. Mert akkor talán megértenék, mekkora szükség van arra, hogy legyenek ilyen műhelyek. Nem tudom, igazából mit lehetne tenni. Talán úgy tudok a leginkább segíteni, ha arról, amit csinálok, akár független produkciókban is, minél egyértelműbben kiderül, hogy jó, és van értelme” – mondta Keresztes Tamás.

 
 

Kapcsolódó anyagok