“Semmit nem sajnálok” – Gálffi László válaszolt

2017 január 12. csütörtök, 7:41

Várkonyi Zoltán tartotta a pályán, 35 évesen teljesedhetett ki, disszidálnia kellett volna a nemzetközi filmes karrierért, de inkább maradt.Ám most egy kis görög szigeten szeretne kecskéket tartani. Gálffi László volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Az Inforádió cikkéből:

“Negyvenöt éve vagyok színész, de biztosra nem tudom, hogy mi lesz aznap este. Annyi mindentől függ. Hányszor mentem le úgy, hogy na, most odateszem, most megmutatom. Aztán ott lent valami történik, elég a legapróbb dolog. Például soha nem felejtem el a Vihar bemutatóját egy kora nyári estén. Kint nagyobb vihar jött, mint bent a Shakespeare-nél, és ettől olyan rosszul lettem, hogy az első felében nem is voltam magamnál. Rendesen készültem, a szerep föl volt építve, de hét óra előtt pár perccel végigszáguldott Budapest felett egy vihar, és egyszerűen nem emlékszem semmire…” – mesélte Gálffi László.

Fotó: Orlai Produkció

15 éve – alapítóként – tagja az Örkény Színháznak, előtte 25 évig a Vígszínház társulatához tartozott. “Nagy szerencsém volt. Harmadévben a Szerelem, ó! volt a vizsgadarab, és Várkonyi Zoltán már akkor azt mondta, ha ilyen leszel jövőre is, akkor tekintsd magad a Vígszínház tagjának. Jól indult, de utána három-négy évig nem találtam magamra, nem tudtak mit kezdeni velem. Ez az én hibám volt, valami nem jött át, hiányzott belőlem. Akkor fölmentem hozzá, és fölmondtam. Egyszerűen nem értette. Azt mondta, menj innen már, hülye vagy, nem érek rá. Nagyon elkeseredtem, hogy még fölmondani sem tudok. És két nap múlva jöttek, hogy na, gyere be, mert itt van egy példány. Hát mondom, milyen példány? A Nyár című darabot a főnök megrendezi. És amikor siker volt a premieren, hátrajött, és azt mondta, hogy átütötted a pauszpapírt. Mert ő úgy fogalmazta meg, hogy volt előttem valami, amin nem tudtam áthatolni. Annyira fontosnak tartotta, hogy neki legyen igaza, hogy értelme volt engem leszerződtetni. Hihetetlen nagy élmény és megtiszteltetés volt” – emlékezett Gálffi László.

A színész a 80-as évek elején készült Wagner c. tévésorozatban II. Ludwig szerepét alakította. Arra a kérdésre, hogy sajnálja-e a nemzetközi filmes karrier elmaradását, így felelt: “Semmit nem sajnálok. Elvileg nem is én játszottam volna a filmben, csak aztán megnézték a Rimbaud-t, éjszaka beültek húsz percre, utána találkoztunk a Hiltonban, és ott Tony Palmer fölállított, hogy jó, te leszel. Én kaptam a szerepet, de közben próbáltam az Amadeust Budapesten, és mellette Svájcban meg Németországban forgattam napközben. Őrült időszak volt, de megcsináltam. Rendkívüli élmény volt. John Gielgud, Richard Burton, Vanessa Redgrave, Laurence Olivier… Együtt vacsoráztam velük, ez hihetetlen! Után még kétszer-háromszor hívtak, kinti impresszáriókkal is tárgyaltunk, próbáltunk színdarabot, ahol akcentussal lehet beszélni, de a színház nem engedett ki. Vagyis disszidálni kellett volna. Gyáva is voltam, meg nem az a világ volt, mint ami most. És jól tettem, ha most utánagondolok. Zanussi is akart velem forgatni, csak a színház nem adott ki, és aztán két-három év alatt ez szépen elaludt.”

A teljes interjú itt olvasható.