“A hirtelen jött hatalom meg tudja bolygatni az embereket” – Udvaros Dorottya válaszolt

2017 január 19. csütörtök, 7:58

Decemberben mutatta be A miniszter felesége című darabot a Nemzeti Színház. A miniszterfeleség szerepét Udvaros Dorottya alakítja.

A kultura.hu cikkéből:

Branislav Nušić komédiáját, amely az állami szektor hivatalnoki életről szól, 1929-ben mutatták be Belgrádban. A ma is aktuálisnak mondható darabot Árkosi Árpád vitte színre a Nemzeti Színházban.

“Maga a karakter, Zsivka asszony nagyon szimpatikus volt. Gondos anya és feleség, ugyanakkor viszont olyan ember, akit felkészületlenül ér ez a tisztség, és persze nem reagál jól. Többet, sokkal többet akar, és pontosan ezért bukás a darab vége, de ettől függetlenül számomra nem tűnt negatív figurának, már rögtön az elején sem. Ám ahogy elkezdtem foglalkozni a szereppel, végképp fontosnak éreztem azokat a mozgatórugókat, amelyek motiválták őt” – mesélte szerepéről Udvaros Dorottya.

A miniszter felesége (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

“Itt nem egy fiatal nőről van szó, Zsivkának van már egy felnőtt lánya, egy kamasz fia és egy férje, aki addig szépen, csöndben lépegetett előre azon a bizonyos ranglétrán. De a férj sosem volt igazán fontos pozícióban, így a család nem is tehetős, ez már az elején ki is derül. Alapvetően egy egyszerű háziasszony, de van benne nagyravágyás, amit lehet negatívumként, de akár pozitívumként is értékelni. Hiszen, ha egy emberben van nagyravágyás, és azért küzd, mert többet akar elérni, az nem feltétlenül rossz. Zsivka egyszerűen csak nem érti az arányokat, mert azt gondolja, hogy miniszterfeleségnek lenni látványos elemekből is áll, minthogy kicserélem az összes bútoromat, utazgatok és aranyfogat csináltatok, a mélyebben lévő dolgokat azonban nincs elég ereje észrevenni” – fejtette ki a Nemzeti Színház tagja.

Udvaros Dorottya hangsúlyozta, a hirtelen jött hatalom, a pénz meg tudja bolygatni az embereket, ezt csak nagyon felkészült lelkek tudják jól és rugalmasan kezelni. “Zsivka asszony esete nem extrém eset. Nem azért reagál a lehető legrosszabbul, mert teljesen ostoba… Szerintem kevesen tudnak igazán jól reagálni” – tette hozzá.

“Függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, az egyes emberek reagálnak másként a különböző helyzetekre. Azt látom, hogy egy sikeres férfi mellett mindig ott áll egy bölcs és okos nő a háttérben” – mondta Udvaros Dorottya.

A teljes interjú itt olvasható.