Új lapot és weboldalt indítottak a Fidelio alapítói

2017 január 22. vasárnap, 8:06

Papageno néven új kulturális programmagazint és site-ot alapított Zsoldos Dávid, akit a Kreatív Online kérdezett.

A Kreatív Online cikkéből:

“A Papageno elindulásának egyáltalán nincsenek médiapiaci motivációi, nem is lehetnek, mert a médiapiac nemhogy rosszabb állapotban van, de szinte a felismerhetetlenségig megváltozott – aki ma idehaza ezen a területen babérokra vágyik, annak elment az esze. A fő motiváció az volt, hogy úgy gondoljuk: okunk van tartani attól, hogy mindaz, amit több mint tíz év kemény munkájával, a barátaimmal együtt a Fidelióban létrehoztunk, nem képes betölteni az eredeti küldetését. Én pedig nem médiacégekhez vagy márkákhoz, hanem értékekhez és a kulturális terület érdekeihez vagyok lojális” – hangsúlyozta Zsoldos Dávid.

Forrás: Zsoldos Dávid fb-oldala

A kérdésre, nem érez-e meghasonulást, hogy az „első gyereke“, az általa 2002-ben alapított Fidelio a konkurense, a szakember így felelt: “Érdekes, amikor a Klasszik Rádiót indítottuk, mindenki azt kérdezte, hogy ez akkor most az ellen-Bartók? Miközben nemhogy működik egymás mellett a két adó, de a Bartóknak szerintem egyenesen jót is tett a Klasszik. Mi nem egy ágyúnaszád vagyunk, ami szétlövi a Fideliót, hanem egyszerűen egy másik hajó, amin elférnek azok az utasok – legyen az tartalom, olvasó, vagy hirdetői üzenet –, akik valamiért a Fidelión nem találnak otthonra. Üzleti konkurenciáról már csak azért sem érdemes beszélni, mert egy CEMP-méretű médiacég nyilván nem fog verejtékezni attól, ha egy magánember zöldmezős beruházásként, médiapartnerek és befektetők nélkül elindít egy kulturális site-ot. Pedig többen jelezték, hogy beszállnának – tehát amúgy volna igény a piacon erős szórakoztató-kulturális tartalmakra – de pont az a lényeg, hogy amennyire csak lehet, szeretnénk távol maradni a hazai médiapiac siralomvölgyétől.”

Zsoldos Dávid elmondta, a Papageno függetlensége lehetőséget ad arra, hogy merőben új dolgokat próbálhassanak ki, például a print, az online, a social és a stream media – mert szól már a Papageno rádiója is –, sőt az event marketing lehetséges kapcsolódásait. “Annak a modellnek ugyanis végleg befellegzett, amelyben a hirdető az elérésért és az üzenetét validáló hiteles környezetért cserébe eltartotta a médiát. Paradox módon pont az az internet végezte ki, amelyet oly sokan – köztük én is – tizensok éve még a média megmentőjeként, felszabadítójaként láttunk. A hazai médiapolitika, abszurd módon, meglehet, még jót is tesz azzal, hogy segít kivégezni ezt a modellt – egy tarvágás után talán gyorsabban megtaláljuk az újat” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.