“A humor ébren tartó erő” – Vajdai Vilmos válaszolt

2017 január 23. hétfő, 8:37

Vajdai Vilmos rendezésében mutatta be a Katona József Színház a Nem vagyunk mi barbárok című darabot. Az alkotót a HVG kérdezte.

A HVG cikkéből:

A migráció témakörét vizsgáló előadással kapcsolatban arra a kérdésre, ki lehet-e röhögni a menekültválságot, Vajdai Vilmos így felelt: “Az emberek viselkedését lehet kiröhögni egy ilyen helyzetben. A menekültekkel kapcsolatos vélekedések mindkét oldalán erős zavar van. Én mint állampolgár úgy vélem, hogy fontos a bajbajutottakon segíteni, de ezt racionálisan kellene megtenni. Nem lehet zavart beszéddel, direkt felcukkolt néppel. A humor, a groteszk arra való, hogy jobban eljussanak a fontos kérdések az emberekhez. Ha nevetnek, és egy idő után kiderül, hogy tulajdonképpen saját magukon nevetnek, akkor sokkal jobban felfogható számukra egy ilyen fontos kérdés, mintha aludnának a színházban. A humor ébren tartó erő.”

Fotó: Kummer János/vs.hu

Vajda Vilmos szerint a fiatalok jelentik a jövőt, nekik csesszük el éppen az országot. A Katona tagja úgy véli, mire a mai fiatalok felnőnek, 20-30 év múlva egy sokkal nagyobb népvándorlás indul el, mert sok helyen megszűnik az ivóvíz-utánpótlás. És az végképp nem lesz kezelhető, ha nem készülünk fel rá. Az a célunk, hogy a színházi eszközeinkkel megmozgassuk az emberek gondolkodását, hogy ez van, ez lesz, és ez egy erős probléma” – tette hozzá.

A színész-rendező 30 éve tagja a Katona József Színháznak, 25 éve vezeti a TÁP Színházat. “A függetlenek és a kőszínházak viszonyát tragikusnak tartom. Az ország legjobb kőszínházának vagyok a tagja, ami mindig is magas színvonalon dolgozott, most pedig úgy érzem, különösen fontos dolgokról beszél, magas nívón. A fiatalok is kezdenek beözönleni. Ez nagyon jó. De a függetleneknél is születnek komoly, progresszív, magas színvonalú előadások, csak tizedannyi pénzért és ötször annyi energiából, mint a kőszínházakban. Én is, ha csinálok valami erős előadást a TÁP Színházban, az negyedannyi figyelmet sem kap, mintha a Katonában csinálok egy darabot. Azt látom, hogy a szakmában nagyon gyenge a szolidaritás. Fuldoklik a független színházi szcéna, egyfolytában bizonytalanságban dolgozik. A kormány fél a függetlenektől. Talán azért nem szüntetik meg teljesen, hogy csökkenthessék a támogatásukat. Így még van némi beleszólásuk a működésükbe” – mondta Vajdai Vilmos.

A teljes interjú itt olvasható.