Halász Judit: “Soha nem unatkozom”

2017 január 24. kedd, 9:22

Jelenleg Peter Morgan: Audiencia című darabjában játssza II. Erzsébet brit királynőt a Pesti Színházban. Halász Juditot a Nullahategy.hu kérdezte.

Halász Judit / Fotó: Almási J. Csaba

Halász Judit a darab kapcsán úgy fogalmazott: “A koronázást, a nyilvános szerepléseket, a kitüntetett alkalmakról készült dokumentumokat alaposan végignéztem, hogy közelebb kerülhessek a királynőhöz, többet értsek meg a személyiségéből. Kezdetben gondot okozott, hogyan sikerül az én szláv arcomnak egy angolszász arcot kölcsönözni, de aztán feladtam az ezzel való küzdelmet, mert a szerepnek nem ez a lényege. Szakértők – ruhások, fodrászok — azután megoldották a problémát és minden aggályom megszűnt. Ennél is több múlik a viselkedésen, a szerepem kiváltotta benyomáson, — és hogy mindez mennyire illik a királynőhöz”.

Ha valaki ránéz a naptárjára, megdöbben, hogy egész március végéig tele van. A kérdésre, nem vesztett-e a lendületéből ennyi fellépés után, a színésznő úgy felelt: “Folyamatosan változik a közönség, akárhova megyek, mindenhol mást kapok. Soha nem unatkozom. Megtanultam, hogy a színésznek képességei legjavát kell adnia, erre kötelez a hivatás. Kezdő koromban egy miskolci szervező vasárnap délre beszélt meg időpontot valamelyik falu művelődési házába. Emlékszem, körülbelül harmincan alkották a közönséget, emiatt szörnyen bosszús voltam, hiszen minden más előadásunkra zsúfolt ház volt, nem lehetett jegyet kapni. Azzal nyugtattam magam, hogy ez a harminc ember a vasárnapi ebéd idején is mellettünk döntött, ezért hát komolyan kell vennem őket. Őszintén mondom, életem egyik legjobb koncertjét tartottam ott”.

Annak kapcsán, hogy több évtizede lép fel gyerekeknek szánt lírai darabokkal és sok-sok vers az ő tolmácsolásában vált országosan ismertté, elmondta: “Az úgynevezett gyerekversek hatalmas változáson mentek keresztül. A kortársak sokszor érdekesebbek, izgalmasabbak a korábbiaknál. A XIX. században jóformán nem született gyerekek számára is érdekes vers, a XX. század elején is kevés. Persze a valódi érték minden korszakot túlél, de arról énekelni, milyen szép az ősz és a sárgán hulló levelek, néha meddő próbálkozásnak tűnik, a mai gyerekek érdeklődését nem köti le, elunják. De nem mondanám azt sem, hogy ezek között nincs kivétel, ha például a saját dalaim közül Weöres Sándor Ballada három falevelről – versére gondolok. A szellemesség a jó gyerekvers sava-borsa”.

A teljes interjút itt olvashatja.