Hegymegi Máté: “Egy csomó új előadás ötlete áll a fiókban”

2017 január 25. szerda, 9:22

A Katona József Színház Bádogdob című előadásának rendezőjével Kovács Bálint beszélgetett a Kortárs Drámafesztiválon. A találkozót élőben közvetítettük és most írott szöveg is született belőle.

Az Index cikkéből:

Hegymegi Máté 2014-ben végzett a Színművészeti Egyetem Színházrendező – fizikai színházi koreográfus-rendező szakon, elnyerte a Színházi Kritikusok Céhe díját a Kohlhaas megrendezésével. Legutóbb a Bádogdobot rendezte meg a Katonában Günter Grass regénye nyomán.

A bádogdob olvasópróbáján (Fotó: Horváth Judit)

Hegymegi Máté az interjú során rámutatott, mára az egészen sok független színházi társulatból csak kettő-három tudott önfenntartóan megmaradni. “Ez probléma, igen. Megcsináltuk a Kohlhaast, és azóta, másfél éve várunk a következő előadással, mert nem tudok összeszedni hozzá annyi pénzt, hogy – ha társulatot fenntartani nem is, de – legalább próbálni tudjunk. Nincs annyi pénz ebben a szférában, hogy a színészeknek ne legyen muszáj kőszínházakban is dolgoznia, akár szeretnének, akár nem, mivel nincs független társulat, ami el tudná tartani őket. Mindenkinek rengeteget kell játszania, mert szüksége van a pénzre, ezért már azokat a független előadásokat is alig lehet műsorra tűzni, amelyek már elkészültek, mert nem lehet egyeztetni a szereplőket. Egy csomó új előadás ötlete áll a fiókban, amíg legalább egy pici pénz nem jön valahonnan. Emberek lennének rá és nézők is. Ez rettenetes. Működhet az, hogy a lelkes, fiatal alkotók csak azért is, ingyen is dolgozzanak, ha kell, akár az esti előadások után, éjjel is? Több előadás létrejött már ilyen módszerekkel” – mesélte Hegymegi Máté.

A rendező hozzátette, ez nagyjából az első gyerekig tartható, amíg csak saját magáért felelős. De amikor már van a csapatban valaki, akinek mindjárt jön a gyereke, vagy akinek beteg a párja, ezért egyedül kell pénzt hazavinnie, ez már nem működik.

Arra a kérdésre, hogy a politikai akarat befolyásolja-e vagy próbálja-e befolyásolni a munkáját, így felelt: “Rengeteg esetről hallani, amikor valaki nem csinálhat úgy valamit, ahogyan azt szeretné, de ez velem személyesen még nem történt meg. Az én generációm próbál is kívül maradni ezen a politikai ketté- vagy többfelé osztottságon, mert nem akarunk már ezzel foglalkozni. Ez csak nehezíteni tudja a helyzetünket, előrevinni nem. Egyfolytában olyan helyzetekbe lökdösnek bennünket, amikor nem tudjuk, hogyan is kell most beszélnünk egy tehetséges emberrel, mert ő egy másik oldalon van, vagy amikor pályakezdőként gondolkoznunk kell azon, elfogadjuk-e egy színház meghívását, mert az esetleg egy másik oldalon van. Miért? Miért ne dolgozhatnék egy minőségében komoly színházban, amíg nem mondják azt, hogy nem csinálhatom meg, amit kitaláltam? Ez eléggé rányomja a generációm életére a bélyegét” – hangsúlyozta a fiatal alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.