“Nem hiszek a véletlenekben” – Tóth Auguszta válaszolt

2017 január 30. hétfő, 13:16

A Nemzeti Színház tagját az Origo kérdezte.

Az Origo cikkéből:

Tóth Auguszta jelenleg tíz előadásban játszik a Nemzetiben. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: “Ez elképesztően sok. Mondjuk én így hirtelen, csak nyolc darabra emlékeztem. Ráadásul tíz veszélyes darab. Főleg az Árnyország, ami már megy harmadik évada, de a Szenvedély sem kis falat, a Krokodilus sem az a maga abszurd stílusával, mint ahogy a Mezei-estem sem, ami egy kétórás erőltetett menet, kettesben a zongoristával. De vegye úgy, hogy most dicsekszem, és nem panaszkodom. Nekem ez öröm” – nyilatkozta a társulat tagja.

Arról is mesélt, hogyan került be a Színművészeti legendás Horvai-Kapás-osztályába. “Amikor először felvételiztem, nem vettek fel, a harmadik rosta után, a huszonkettőből estem ki, de így a következő évben csak a második rostánál kellett, lehetett beszállnom a felvételibe. Kár lett volna kihagyni. Addig és később is párhuzamosan tanultam Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Szó, ami szó, a következő évben Marton László és Horvai István–Kapás Dezső indított egy-egy osztályt. Engem Marton László osztályába akartak tenni, de állítólag Horvai Tanár úr kért engem, és két későbbi kolléganőmet adták oda értem cserébe. Dezső mesélte el nekem ezt négy év múlva. Nagyon szerettem őt. Pista bácsival nem volt olyan közvetlen kapcsolatom, mint Kapás tanár úrral. Dezső tanítás közben előjátszott, és úgy tudott női karaktereket megjeleníteni, hogy vinnyogva röhögtünk. Szíve volt neki, és nagyon vigyázott a tanítványaira. Nekem a második év első félévében a szakmai vizsgám már egy Csehov-egyfelvonásos volt. Nem voltam tudatában az egésznek. Évek múlva jöttem rá, hogy mennyire bíztak bennem, milyen nagy lehetőség volt az nekem akkor, ott” – emlékezett Tóth Auguszta.

Új lemezéről szólva elmondta: “Az a lemez címe, hogy Érzések. A rajta lévő számok valóban spontán érzésekről szólnak. (…) Én nem hiszek a véletlenekben. Az élet minden egyes pillanata, momentuma, minden találkozás meghatározott jelentőséggel bír, még akkor is, ha azt az adott pillanatban mi nem is érzékeljük. Mi Pintér Tiborral, ismeretlenül is, nagyon gördülékenyen dolgoztunk együtt. A lemez pályázat útján jött létre, szorított az idő, és én nem találtam magaménak a mások által írt szövegeket, de ez nem az ő hibájuk, félreértés ne essék… Mire Tibor azt mondta, hogy „Ugyan már, miért nem próbálkozol meg vele te? Mire mondtam: „ Szórakozol velem?” Aztán elindult az agyam. És az alkotócsapat többi tagjának is tetszettek a szövegeim. Dékány Endre tanárom külön biztatott, hogy próbáljak még írni, így a Révész Richárd és Lerch István által írt dalokhoz is én írtam meg a szöveget”.

A teljes interjú itt olvasható.