Tenki Réka: “Feljebb raktam a lécemet a magam számára”

2017 január 31. kedd, 11:26

Tenki Réka is helyet kapott a Variety legfigyelemreméltóbb európai filmeseket felsoroló tízes listáján. Ennek kapcsán az Origo kérdezte az Örkény Színház művészét.

A Testről és lélekről c. filmről Tenki Réka elmondta: “Enyedi Ildikó rendezte, Borbély Alexandra és Morcsányi Géza a főszereplők, és nagyon mélyen és meghatóan léteznek a filmben. Úgy gondolom, sok mindenkit meg fog majd érinteni az érzékenysége és a témája, tele van váratlan vicces élethelyzetekkel, amit én nagyon szerettem a filmben”.

Tenki Réka az Egyasszony c. darabban

Arról szólva, hogy Egyasszony című előadásáért a tatabányai MOST FESZT-en a legjobb alakítás különdíját, a színikritikusoktól pedig a legjobb női főszereplő díját kapta, úgy fogalmazott: “Az mindig öröm, és jót tesz az ember lelkének, ha mindent megtesz azért, hogy valami jól sikerüljön, és ennek még eredménye is van, pláne úgy, hogy néha még feszegetjük is a határainkat, és magasabbra tesszük a lécet, mint ahogy úgy gondoljuk, hogy át tudnánk ugrani. Egy monodrámával úgy gondoltam, hogy feljebb raktam a saját lécemet. Így, hogy sikerült megugrani, ez nagy élmény. Az ember elvégez egy egyetemet, bekerül egy színházhoz, kap különböző szerepeket, főszerepeket különböző műfajokban, vígjátékoktól kezdve tragédiáig, és mindig fejlődni akar, a különböző korosztályokban mindig megtalálni azt, ami érdekli, és megtalálni azt, amitől még több lehet. Kiállni egyedül nagy felelősség és feladat. Én korábbanmég nem próbálkoztam monodrámával, de amikor Orlai Tibor felhívott, hogy olvassam el Péterfy Novák Éva Egyasszony című regényét, egyből igent mondtam. Arra gondoltam, hogy fontos élethelyzetekről beszélhetünk, erőt adhatunk, példát mutathatunk, és ezt nagyon fontos üzenetnek tartom”.

Tenki Rékát egyetem éveiről is kérdezték. Arról, mi motiválta, hogy a Színművészetire jelentkezzen, azt nyilatkozta: “Az biztos, hogy színházban nőttünk föl, azt tudtam, hogy ott jól érzem magam, és az egy biztonságos közeg. De, hogy igazából mi érdekel, azt nem tudtam. Mivel dráma tagozatos osztályba jártunk, egyértelmű volt, hogy mindenki felvételizik a Színművészeti Főiskolára, és így én is jelentkeztem. (…) A főiskolán az első évben még nem nagyon tudtam magamról, de aztán megtanultam újra beszélni, járni, táncolni. Ezek életre szóló felfedezések és tanulások. (…) Arra a négy évre úgy emlékszem vissza, mint életem egyik legjobb és legfontosabb négy évére” – fejtette ki a színésznő, aki most a József és testvérei című darab február 4-i bemutatójára készül.

A teljes interjút itt olvashatja.

 
 

Kapcsolódó anyagok