Elhunyt Takács Margit, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja

2017 február 04. szombat, 15:46

Életének 96. évében elhunyt Takács Margit érdemes művész. 1952-ben szerződött a pécsi teátrumhoz, melynek haláláig hűséges tagja maradt.

 

Simon István örökös tag így emlékszik vissza rá:

„Hát elment az utolsó mohikán is, Manyika meghalt, s ezzel egy korszak végképp lezárult. Igen, Manyika. Mindenki – ifjú és kortárs színész kollégái, a műszaki dolgozók, az irodai munkatársak csak is így szólították, sohasem Margitnak – s főképp nem néninek… A színházba úgy lépett be, mint egy hercegnő, mindig frissen, diszkréten sminkelve, nett volt, úgy öltözködött, mintha minden nap ünnep lenne. Számára minden olyan nap az is volt, amikor bejött a színházba, illetve Ő nem bejött – Ő bevonult – hiszen hercegnő érkezett… S ez a hercegnő – végtelenül szerény volt, imádta a fiatalokat – leginkább közöttük szeretett lenni – s imádták a fiatalok, akikhez mindig volt néhány kedves szava, tanácsa, akiket mindig segített e nem könnyű pályán.

Takács Margit és Ronyecz Mária az Érettségi találkozóban (Pécsi Nemzeti Színház)

Csodálattal tisztelte a színházat, tisztelte a kollégákat, tisztelte a színpadot, s megkülönböztetett szeretettel tisztelte a közönséget. Nehéz leírni, s kimondani, hogy elment. Ő maga volt az élet, a derű, a mosoly, körötte mindenkinek jókedve kerekedett. A szakma iránti alázatot Tőle igazán elleshették azok, akik akarták. Az Országos Színész Egyesület elvégzése után 1939-ben az Operettszínházban kezdte a pályáját, majd 1952-ben szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, melynek haláláig tagja maradt. 1965-ben érdemes művész kitüntetésben részesült, majd elnyerte a „Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja” kitüntető címet. Pályája nagyobbik felében a klasszikus operettekben, zenés játékokban aratott fergeteges sikereket. Ő volt „A” primadonna, s még inkább az ünnepelt „Príma Donna”. Ugyanakkor énekelt főszerepet operában, a prózai előadásokban drámai erejét is jó néhányszor megmutatta, s nem egyszer megcsillogtathatta humorát is.

A Pécsi Nemzeti Színházban alakított szerepeit teljességében felsorolni lehetetlen, csak néhány emlékezetes előadást idézünk: Leila a Gül Babában, a Csárdáskirálynő Ceciliája, Szaffi a Cigánybáróban, A Víg özvegy Glavári Hannája; Mimi a Bohéméletben; a Macskajáték Paulája, Olga a Három nővérben, Leposáné a Rákfene c. komédiában, vagy éppen a Liliom Muskátnéja.

Emlékét őrzi és megőrzi a Pécsi Nemzeti Színház társulata s a színházat szerető közönség!”

Takács Margit búcsúztatása 2017. február 21-én, 14.30 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében.