Szétszórtság ellen is jó a színház! – Egy kutatásról

2017 február 13. hétfő, 15:11
Azok a tevékenységek, amelyek az agyat stimulálják, segítenek a enyhe kognitív károsodás tüneteinek elkerülésében, amelyben egyes becslések szerint a 65 éven felüliek mintegy 20 százaléka szenved – sámolt be a Vital.hu.

Az enyhe kognitív károsodás egy olyan jelenség, amelyet a szakember valahol az öregedéssel járó természetes tünetek és a demencia között helyeznek el. Tünetei között szerepel a feledékenység, szétszórtság és a koncentrációs képesség romlása. Amerikai tudósok szerint az egyik leginkább hatékony fegyver a probléma ellen a rendszeres színházba járás.

„Mindkét tevékenység fontos része annak, hogy mentálisan friss maradjon az idős ember. A demencia sajnos globális probléma, és komoly megterhelést jelent a gondozók mellett az egész társadalom számára is” – mondja a kutatást vezető Dr. Yonas Geda, a Mayo Klinika szakembere.

A szakemberek 1929 olyan 70 éven felüli idős embert vizsgáltak, akik kognitív értelemben teljesen normálisnak számítottak a kezdetekkor. Mint kiderült, évek múltán azok a páciensek kerülték el a kognitív károsodás tüneteit, akik rendszeresen stimulálták agyukat színházi előadásokkal, illetve egyéb hasonló tevékenységekkel.

Forrás: Vital.hu