Mácsai Pál: “Nem egyperces lesz az Örkény Színház átépítése”

2017 február 14. kedd, 9:30

Az eredeti, Gerlóczy Gedeon-féle tervekhez térnek vissza az Örkény Színház nézőterének átépítésekor – mondta az InfoRádiónak Mácsai Pál. A teátrum igazgatója hozzátette: így a nagyobb sortávok mellett is kicsit több néző férhet majd be az előadásokra. Az átépítés miatt április elsejétől a Városmajori Szabadtéri Színpadon felhúzott sátorba költözik csaknem az egész repertoár.

„Egyrészt a székeket cseréljük ki, amelyek nálunk köztudottan vacakok: nemcsak nagyon kényelmetlenek, hanem recsegnek, zörögnek, törnek és nyöszörögnek egyszerre. Most már tényleg ideje kicserélni” – fejtette ki Mácsai Pál, aki hozzátette, komoly építkezés veszi kezdetét. A székekkel együtt a falakhoz is hozzá kell nyúlni, mert a kényelmetlenség egyik fő oka, hogy szűkek a sortávok. Ha azokat növelik, hamar elérnek a falig. Át kell helyezni a székek alatti, betonba öntött hűtőbeömlőket is.

Mácsai Pál / Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Reméljük, sikerül a lehetőségek optimumát elérni. Most 386 székünk van, a felújítás utánra 410-et szeretnénk” – nyilatkozta Mácsai Pál.

Gerlóczy Gedeon tervezte az épületet a Madách tér 6. bérház udvarára, egyébként pótlólag, a ház már majdnem állt. Mozit akartak csinálni. A színházigazgató elmondta, a puritán, nagyon elegáns, finom, majdnem minden elemében Bauhaus épületet a 70-es évek közepén az akkori technológiák és szemlélet szerint áttervezték. „Nem voltak gonoszak vagy tehetségtelenek az építészek, olyan volt a kor, hogy elromlott. Ezért a felújítás tervezésekor visszajutottak az eredeti alaprajzhoz” – mondta Mácsai Pál.

Az átépítés idejére Örkény Színház április 1-től a Városmajori Szabadtéri Színpadra költözik.

„Komoly vázszerkezetet kell építeni a jelenlegi városmajori fedés alá, ami besátorozza a színpad és a nézőtér megfelelő részét. Ott 800 hely van, ebből nekünk 340 helyünk lesz. A tervek szerint sikerül imitálni a mi nézőtér és színpad viszonyainkat, tehát be tudunk építeni minden díszletet, így szinte a teljes repertoárt átvisszük” – mondta az Örkény Színház igazgatója.

Az Inforádió beszélgetését itt lehet meghallgatni.

Forrás: Inforádió

 
 

Kapcsolódó anyagok