Nyilvánosságra került Dér András pályázata a szombathelyi színházért

2017 február 15. szerda, 16:18

A nyugat.hu megszerezte Jordán Tamás riválisa, Dér András pályázatát a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáért.

Jordán Tamás ötéves igazgatói mandátuma 2017 szeptemberében jár le. A posztra a városháza még január elején írt ki pályázatot, amire ketten adtak be érvényes anyagot: Dér András filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének adjunktusa és Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház alapítója, jelenlegi ügyvezetője.

Jordán Tamás a pályázati határidő lejártával nyilvánosságra hozta saját színházi koncepcióját, amit itt le is tölthet. Dér András azóta sem hozta nyilvánosságra pályázatát, a nyugat.hu-nak azonban sikerült megszereznie, amit a személyes adatok törlése mellett nyilvánosságra is hoztak.

Dér András (fotó: ininet.hu)

Dér András szerint a színház: “Forum Romanum, ahol a néző felszabadultan elsírhatja bánatát, ráébredhet, hogy nincs egyedül és közösségbe tartozik. Nem depressziót zúdít a nyakunkba, hanem a vigasz nektárját. Élcelődik és csúfolódik, hogy a jókedv gyógyírját csepegtesse röhögéstől eltátott szájunkba. A jó színház reflektál a közegére, a világra, amelyet felfog, értelmezni próbál, absztrahál.
Kérdéseket tesz fel, amelyek nyugtalanítják a nézőket is.”

A 2017-es évadot Goldonival (Komédiaszínház) indítaná Fehér Balázs Benő rendezésében, majd a Csókos asszony következne Nagy Viktorral. Utána egy ősbemutatóval folytatnák a nagyteremben, Jean-Paul Sartre: Bariona című darabjával Hegymegi Máté rendezésében. Bozsik Yvette a Legyetek jók, ha tudtok című filmből készítene egy szombathelyi előadást Maradjatok jók, ha tudtok címmel. Távlati tervei között megjegyzi, hogy megállapodtak az ExperiDance-szel közös operett- és musicalbemutatókról.

Az együttműködési szándéknyilatkozatok közt olyan neveket olvashatunk, mint Vidovszky György, Nagy Viktor, Bozsik Yvette, Vidnyánszky Attila, a soproni, a zalaegerszegi színház vezetése, a Zeneakadémia, valamint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, Kovács Géza.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a pályázatokat előbb szakmai bizottság értékeli majd. Ez alapján a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága, valamint a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság megfogalmazza javaslatát, és várhatóan március 2-ai ülésén dönt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése arról, hogy 5 éves megbízatással ki irányítja 2017. október 1-jétől a Weöres Sándor Színházat.

Forrás: nyugat.hu

 
 

Kapcsolódó anyagok