Tizenévesek, szeretik a veszélyt és ott lesznek az Oscar-gálán – Ismerjék meg a Mindenki főszereplőit

2017 február 17. péntek, 11:00

Az egyik 14, a másik 13 éves, de máris egy Oscar-jelölt film főszereplőiként utazhatnak a jövő héten a Los Angeles-i díjkiosztóra. A Mindenki című kisfilm gyerekszereplőit, Gáspárfalvi Dorkát és Hais Dorkát az Origo kérdezte. Lapszemle.

Hatévesen kezdték a szakmát, azóta mindketten reklámoztak kekszet Antonio Banderasszal, forgattak Helen Mirrennel és Mr. Beannel, elvégezték a kaszkadőriskolát, szinkronizálnak, és mindennap hajnali ötkor kelnek.

Hais Dorka és Gáspárfalvi Dorka

Gáspárfalvi Dorka elmondta: “Öt-hat éves koromban kezdtem el reklámfilmekben és filmekben szerepelni. Hatévesen kaptam meg az első komoly filmszerepet, Szabó István Az ajtó című filmjében játszottam Helen Mirren gyermekkori énjét. Hosszan tartó casting volt, Szabó István választott ki. Nagy öröm volt, hogy bekerültem, viszont nagyon bántott, hogy nem ugorhattam le a kis szénapadlásról a nagy szalmaboglyába, mert féltett a rendező, és helyettem egy dublőr kislány ugrott le. Végül persze leugrottam én is, de titokban. (…) Megismerkedtem a dublőr kislány kaszkadőrkoordinátorával, Gulyás Kiss Zoltánnal, és az ő iskolájába kezdtem el járni. Mondtam neki, hogy ez engem nagyon érdekel, mert imádom a veszélyekkel teli életet. Felnőttek között végeztem el ezt a képzést”.

Hais Dorka pedig azt mesélte, az első reklámszerep után érzett rá arra, milyen jó egy forgatás. “Szertornáztam, és szerettem a veszélyt. Felkértek kaszkadőrnek egy filmbe, le kellett ugranom magasról egy szénaboglyába – nem abba, amiről Dorka mesélt. Mondták, hogy van hozzá tehetségem, menjek el egy kaszkadőriskolába, és tegyem le a vizsgát. Dorkával a kaszkadőriskolában találkoztunk, beléptem, és ő volt az első, aki azt mondta, szia, hogy hívnak?”.

Mindkét lány artistaképző szakot végez, de soha nem jártak színésziskolába. Úgy tartják, semmit nem ér, ha megtanítják az embert játszani, mert erre születni kell, a színészetet gyakorolni kell.

Azt is elárulták, a Mindenki rendezője, Deák Kristóf nem tudta, hogy ismerik egymást, amikor kiválasztotta őket 80 gyerek közül, és eleinte fordított szereposztást képzelt el. “Eredetileg Kristóf fordítva választott ki minket a szerepekre, nekem kellett volna játszanom azt a lányt, akinek nincs jó hangja, mert nekem tényleg borzasztó hangom van. Viszont mivel a karakterek pont fordítva illenek hozzánk, mondtuk Kristófnak, hogy szerintünk amúgy lenne jobb. Mondta, hogy alszik rá egyet, aztán úgy döntött, hogy legyen úgy, ahogy mi akarjuk” – számolt be Hais Dorka, aki hozzátette: “Szerintem még most sem tudjuk igazán felfogni a jelentőségét, majd csak akkor, ha kint leszünk. Miután elkészült a Mindenki, lement a tévében tavaly februárban, azután el is felejtettük. Aztán Kristóf beadta pár fesztiválra, és elkezdett díjakat nyerni, akkor írogattunk egymásnak Dorkával, hogy nézted, mi történik?”

“Aztán rákerültünk a tízes Oscar-listára, és komolyra fordult a dolog. Azt Kristóf sem akarta elhinni. Azt mondta, leveszi a kalapját, ha bekerülünk a legjobb tízbe” – mondta Gáspárfalvi Dorka.

A Mindenki című kisfilmet jelenleg az HBO GO-n lehet megnézni, az HBO-s premierje február 25-én, szombaton, este 20 órakor lesz. Az idei Oscar-gála február 27-én, magyar idő szerint körülbelül hajnal két órakor kezdődik, akkor lehet majd drukkolni a magyar kisfilmnek. A díjkiosztót a Duna TV közvetíti élőben.

A teljes interjút itt érhetik el.

A filmet itt lehet elérni.