“Történt egy kis varázs” – A Testről és lélekről Máriája, Borbély Alexandra válaszolt

2017 február 18. szombat, 7:32

Borbély Alexandrát, Enyedi Ildikó új, a 2017-es Berlinalén debütált, a Testről és lélekről című filmjének női főszereplőjét a Kultúra.hu kérdezte. Lapszemle.

A Kultúra.hu interjújából:

A kérdésre, ki kereste meg Mária szerepével, úgy válaszolt: “Enyedi Ildikó a pszichológusnő szerepét szánta nekem, amelynek castingján meg is kaptam azt. Később azonban ismét behívott, hogy a főszereplőjelöltjeivel csináljam végig a közös jelenetet. Egy pár színésznő után Ildikó vetette fel, mi lenne, ha megnéznénk engem a főszerepre. Az első casting után azonban kaptam egy e-mailt, amelyben leírta, hogy min kellene változtatnom. A probléma szerinte az volt, hogy bár a színházban működne ez a szerep, a kamera előtt nem. Mert nem biztos, hogy a szemem, amely tele van nőiességgel, vissza fogom tudni fogni. Mária ugyanis nagyon minimális gesztikulációval, mimikával kommunikál”.

Morcsányi Géza, Borbély Alexandra, Enyedi Ildikó

A színésznő hozzátette: “Dühös lettem, hogy ezen nem múlhat egy ilyen lehetőség. Odaálltam a tükör elé, és elkezdtem próbálkozni, miként tudom a nyitott nőiességemet, amely Mária zártságával szöges ellentétben áll, levetkőzni. Mária egy ki nem nyílott virág, aki ugyanakkor nem szégyenlős, nem egy nebáncsvirág, hanem egy határozott nő. Megpróbáltam tehát úgy nézni, ahogy ő tenné ezt. Amikor ezt megtaláltam, elmentem a castingra. A Katona József Színház sminkese, Víg Attila kisminkelt, megcsinálta a hajamat, és mindehhez felvettem egy teljesen nőietlen blúzt. Az újabb meghallgatáson aztán már Enyedi Ildikó és én is éreztem, történt egy kis varázs” – árulta el Borbély Alexandra, aki 2012 óta a Katona József Színház tagja.

Borbély Alexandra

“Kedvencem az Ahol a farkas is jó című mű, amelyet Gothár Péter rendezett: ebben az első magyar sorozatgyilkost játszom Törökszentmiklósról. Akivel még imádok együtt dolgozni, az a volt osztályfőnököm, Máté Gábor, akinek nagyon sok mindent köszönhetek. Új film egyelőre nem kacsintott felém, de nagy vágyam, hogy újra forgathassak. Most pedig a Katona József Kamrájában éppen egy kínai darabot próbálunk Máté Gáborral A tökéletes boldogság címmel” – számolt be a színésznő.

A teljes interjút itt olvashatja.