“Nem szeretnénk továbbvinni elődeink örökségét” – Benkó Bence és Fábián Péter közleménye

2017 február 22. szerda, 15:48

A k2 Színház alapítói közleményben reagálnak a szombathelyi igazgatóválasztás körül kialakult helyzetre.

Benkó Bence és Fábián Péter

A szombathelyi színház igazgatói posztjára kiírt pályázat kapcsán faramuci, már-már kafkai helyzetbe kerültünk az elmúlt egy hétben. Többen kifejezték értetlenségüket – a pletykákkal ellentétben senki sem fenyegetett meg! – kettőnknek az ügyben vállalt szerepét illetően. Mindez közlemény kiadására ösztönzött bennünket.

Felkeresett minket Dér András, hogy írjunk alá rendezői szándéknyilatkozatot a pályázatához. Azt ajánlotta, hogy amennyiben őt nevezik ki igazgatónak, szívesen hívna meg minket rendezni. Mi erre rábólintottunk.

Dér András pályázata kiszivárgott. A pályázatban az szerepel, hogy: “A k2 színházi formáció (Kaposváron végzett fiatal színészek) bevonásával és a színház színészeivel Szombathelyhez köthető darab létrehozását tervezzük. Ez is része a Kaposvári Egyetem és a Színház szorosabb együttműködésének.” Ezzel szemben mi csak kettőnk nevében fogadtuk el a felkérést, a társulattól függetlenül. A társulatunk tehát semmit sem tudott a pályázatba való bekerüléséről, ahogyan mi sem. Bár gondolhattuk volna, hogy akármennyire is önállóan írunk alá valamit, az úgyis elválaszthatatlan lesz a k2-től. Erre a félreértésre Dér András figyelmét is felhívtuk, aki elismerte, hogy a pályázatból fentebb idézett passzus kitaláció.

Belátjuk, hogy – figyelembe véve a szombathelyi igazgatói pályázat extrém átláthatatlanságát – meggondolatlanság volt aláírni Dér pályázatát. Ezt neki is elmondtuk. Ugyanakkor azzal, hogy aláírtuk, egy munkalehetőségre mondtunk igent, és nem politikailag kívántunk állást foglalni. Mi azt tartjuk legfőbb feladatunknak, hogy a legjobb tudásunk szerint hozzunk létre előadásokat, és ha erre lehetőséget kapunk egy színháztól, akkor azzal éljünk. Ha Jordán Tamás is felkér minket, akkor neki is aláírjuk a pályázatát. Szerintünk ez nem erkölcsi kérdés. Sőt, az lenne egészséges, ha egy színházigazgatói pályázat esetén az egyik pályamű támogatása nem lenne egyenlő a többi pályázó ellen való állásfoglalással. Elismerjük Jordán Tamás munkásságát és mindent, amit a szombathelyi színházért tett. Sőt, őszintén örülünk, ha ő maradhat az igazgató. És mégsem gondolnánk, hogy ennek ellentmond a másik pályázó által felkínált munkalehetőség elfogadása. Szeretnénk egy olyan országban dolgozni, amelyben ez a hozzáállás nem elítélendő, hanem természetes. Nem szeretnénk továbbvinni elődeinknek a színházi világot kizárólag csatatérként definiálni képes örökségét, ahol, ha az ember valakit támogat, szükségképpen a másik ellenségévé is válik.

Egyébként minden rendben. Most épp Kaposváron csinálunk vizsgaelőadást Eperjes Károly osztályának, majd tavasszal – valószínűleg – besegítünk Máté Gábor felvételi előkészítőjébe.

Benkó Bence

Fábián Péter

s.k.