Szombathely: Dér András, Vidnyánszky Attila és Keszég László is megszólalt

2017 február 24. péntek, 14:03

Ketten pályáztak a szombathelyi Weö­res Sándor Színház igazgatására: Jordán Tamás jelenlegi igazgató, a teátrum alapítója mellett Dér András rendező is. A döntést a szombathelyi közgyűlés várhatóan március 2-án hozza meg, azonban Dér azonban a szakmai bizottsági meghallgatása előtt visszalépett, Jordán Tamás pályázatát pedig ezek után nem értékelte érdemben a szakmai bizottság.

Forrás: Magyar Idők

A Magyar Időknek Dér András elmondta: döntésével arra akarta felhívni a figyelmet, hogy „a ma fennálló politikai diskurzusban nem lehet szakmai színházművészeti döntést hozni”.  Míg Jordán Tamás közzétette pályázatát, Dér egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni, a neves filmrendező pályázatát azonban a nyugat.hu kiszivárogtatta, ezzel is teret adva arra, hogy bírálat érje a dolgozatot.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke korábban szintén ebből a megfontolásból nem tette közzé pályázatát. „Velem is ez történt volna, ami a mostani pályázás során zajlik. A szakma olyan állapotban van, ott tartunk, hogy egyesek jogot formálnak arra, hogy a pályázatban feltüntetett támogatóktól számon kérjék, miért álltak a pályázó mellé, adott esetben egyes munkalehetőségekből, színházakból való kirekesztéssel fenyegessék őket. A színházi szféra mintegy öt százaléka az a nagyon agresszív, szívós kör, amelyik az ilyen döntéseket ezzel a módszerrel manipulálni képes. Éppen ezért mondom tíz éve, hogy jobb volna egy olyan rendszer, ahol a fenntartó szakmai konzultáció után döntene arról, hogy kit hív meg az adott teátrum vezetésére, akár pályázat nélkül is” – hangsúlyozta a színházigazgató.

A nyilvánosságra hozatal mellett érvelt a Magyar Színházi Társaság vezetője, Keszég László, aki, mint mondja, nem érti, miért kellene titokban tartani egy színházvezetői pályázatot. „Nem tartom korrektnek, ha kiszivárog egy dolgozat, ez azonban a sajtóban meg szokott történni. Ami most zajlik a szombathelyi színház ügyvezetői állásának elnyeréséért, az egyik félnek sem tesz jót, hovatovább az egy éve elindult szakmai konszenzust gyengíti. Most olyan, mintha visszaestünk volna a tavalyi állapotból, mert rettenetesen átpolitizált és elfogult vélemények hangoztak el a pályáztatás kapcsán” – állapította meg Keszég.

A Magyar Idők érdeklődésére a szakmai szervezetek vezetői elmondták, nem zárkóznak el egy lehetséges diskurzustól a szóban forgó pályázás visszásságairól.

Forrás: Magyar Idők