Törőcsik Mari videóüzenete – Kérelmet írtak a Nemzet Színészei Jordán Tamásért

2017 február 24. péntek, 17:14

A Nemzet Színészei kérelemmel fordultak a szombathelyi polgármesterhez annak érdekében, hogy Jordán Tamás maradhasson az igazgató a Weöres Sándor Színház élén.
Az előzményekről:

Ketten pályáztak a szombathelyi Weö­res Sándor Színház igazgatására: Jordán Tamás alapító-igazgató, a teátrum alapítója mellett Dér András filmrendező is. A döntést a szombathelyi közgyűlés várhatóan március 2-án hozza meg, azonban Dér azonban a szakmai bizottsági meghallgatása előtt visszalépett, Jordán Tamás pályázatát pedig ezek után nem értékelte érdemben a szakmai bizottság.

Dér András a Magyar Időknek úgy fogalmazott, döntésével arra akarta felhívni a figyelmet, hogy „a ma fennálló politikai diskurzusban nem lehet szakmai színházművészeti döntést hozni”.

Jordán Tamás a Népszavának elmondta: “Szombathelyen remek társulat és rendezőgárda jött össze. Jónak tartom az irányt, amerre megyünk. (…) A színházat 2007 október elsejétől jegyezték be, de mi onnan számítjuk a színház önálló életét, amire a régi épület átépítése elkészült. Ez 2009 januárjában történt meg. Az új épületet pedig hat éve adták át. Ez is jelentős időnek számít, aminek valóban beérett a termése és úgy gondolom érdemes folytatni ezt az utat. A társulat nagyon együtt van”.

Míg Jordán Tamás közzétette pályázatát, Dér egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni, a neves filmrendező pályázatát azonban a nyugat.hu kiszivárogtatta. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Éppen ezért mondom 10 éve, hogy jobb volna egy olyan rendszer, ahol a fenntartó szakmai konzultáció után döntene arról, kit hív meg az adott teátrum vezetésére, akár pályázat nélkül is”. A nyilvánosságra hozatal mellett érvelt a Magyar Színházi Társaság vezetője, Keszég László, aki, mint nyilatkozta, nem érti, miért kellene titokban tartani egy színházvezetői pályázatot. „Ami most zajlik a szombathelyi színház ügyvezetői állásának elnyeréséért, az egyik félnek sem tesz jót, hovatovább az egy éve elindult szakmai konszenzust gyengíti” – állapította meg Keszég.

Törőcsik Mari üzenete:

“A Nemzet Színészeivel együtt írtunk egy kérelmet a szombathelyi polgármester úrnak. Én személyesen nem tudtam neki ezt átadni, mert éppen kórházban voltam. De ebben megindokoljuk, hogy miért maradjon Jordán Tamás a színház igazgatója, hosszan méltattuk az ő tehetségét, nemcsak mint színész, hanem mint színigazgató. Legjobb tudomásom szerint az egész színház szintén ezt kéri. Most szeretném, ha ezt mindenki hallaná. És talán a szakmának nem a Nemzet Színészei a legalja. Úgyhogy ezt ne vegyék tőlünk nagyképűségnek, mi reménykedünk, semmi mást nem csinálunk, csak reménykedünk. Azt hallottam, hogy meg fogják ismételni a kiírást – ezt én tragikusnak érzem. Ha ott van egy méltó ember, akiért az egész színház könyörög, hogy maradjon, a szakma képviselői könyörögnek, hogy maradjon, akkor kérem, hogy higgyenek nekünk és támogassanak bennünket” – üzente Törőcsik Mari.

Ami ezután történt:

Az Örkény Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház is kiállt Jordán Tamásért. A szombathelyi önkormányzatnak írt levelüket a Jordán újraválasztásáért alakult Facebook-csoport közölte.

A részletekről itt olvashat.

A Nemzet Színészeinek teljes levelét itt olvashatja.

Színház.org