László Zsolt: “Most érezhetően a fiatalok járnak hozzánk, és ez nagy dolog”

2017 február 27. hétfő, 7:33

Valló Péter irányításával Shakespeare Téli rege című színművét próbálja a Radnóti Színházban, amelynek tavaly óta tagja. László Zsoltot az Art7 művészeti portál kérdezte.


Az Art7 cikkéből:

“Úgy látom, hogy a tehetséges színészeket mostanság nehéz társulathoz szerződtetni. A fiatalok nem elhanyagolható része ugyanis a független színházak világában próbál érvényesülni. De ezt sokáig nem lehet csinálni, mert sajnálatosan nincs támogatva annyira ez a szféra, hogy maximum néhány évnél tovább megengedhesse magának ezt az ember. Megint mások a szabadúszást választják. Másrészről pedig úgy érzem, hogy szívesen maradnának együtt – ezt nagyon megértem, mert annak idején én is így gondolkodtam -, ezért aztán könnyen lehet, hogy inkább egy vidéki színház mellett voksolnak, mert az a bizonyos intézmény többüket is szerződtetné. Most például az én színházam, a Radnóti is belefutott egy ilyen esetbe. De azért azt is tudni kell, hogy mivel a vidéki társulatok létszáma nagyobb a fővárosi színházak tagságáénál, egyáltalán nem biztos, hogy a sokféle produkcióban valóban tudnak majd az egykori osztálytársak együtt dolgozni” – mondta László Zsolt.

László Zsolt / Forrás: László Zsolt kedvelői oldal

A kérdésre, mennyiben más a Kováts Adél vezette Radnóti, mint a Bálint András által irányított színház, elmondta, szerinte nagyon nehéz jó társulatot összehozni, ő maga például meg sem próbálna színházat vezetni, mert annyiféle kompromisszumot kell kötni. “Tizenegy évig voltam a Nemzeti Színház tagja, ahol már az indulástól, Schwajda György igazgatásától kezdve nagyon erős volt a csapat. Később Jordán Tamás örökölte tőle a színészek egy részét, mert természetesen közben némileg változott a társulat. Mégis igazán ütős színház akkor vált belőlünk, mikor jött Alföldi Róbert és a maga vehemenciájával, határozottságával értelmet adott ennek a társulati létezésnek. De hogy a kérdésre is válaszoljak: nem tudom, hogy régebben, Bálint András idejében milyen volt a Radnóti közönségének a korátlaga, de most érezhetően a fiatalok járnak hozzánk, és ez nagy dolog. Ez azt jelenti, hogy jó úton, jó irányba indultunk el. Az egyik legvonzóbb számomra az volt, hogy Kováts Adél legfontosabb tervei között szerepelt, hogy fiatal rendezők dolgozzanak nálunk. Adél az a típusú vezető, aki ha kell szigorú, de tud nagyon empatikus is lenni. Ez utóbbi elengedhetetlen ezen a poszton” – hangsúlyozta a társulat tagja.

A színész arról is beszélt, miért tudnak olyan jól együtt dolgozni Alföldi Róberttel. “Egyrészt van generációs azonosság közöttünk, hiszen nagyjából egyidősek vagyunk. Az egyik első rendezésénél keresett meg, a valamikori Budapesti Kamaraszínházban készült, A velencei kalmár óta dolgozunk együtt. Úgy emlékszem egyébként, hogy elég sokat vitatkoztunk a próbák alatt, de mégis valahogy kikötöttünk egymást mellett. Alföldi mára sokat szelídült, de alapvetően ugyanolyan határozott és expresszív, az a típus, aki ihletet ad, és nem enged addig, amíg a legtöbbet ki nem hozza a színészből.”

A teljes interjú itt olvasható.