Áprilisban megnyílik a Hatszín Teátrum – Gálvölgyi Dorka igazgató válaszolt

2017 február 28. kedd, 15:14

Április 22-én megnyitja kapuit a Hatszín Teátrum a pesti Broadwayn.

A Szabad Föld cikkéből:

Gálvölgyi Dorka szerint manapság ugyan kockázatos vállalkozás kultúrába fektetni, mégis hisznek abban, amit csinálnak. “Elsősorban értéket teremtünk és mentünk. Az előbbi, azt hiszem, nem szorul magyarázatra: egy színházban minden előadással valami új születik. Ami az utóbbit illeti: az épület, a Jókai utca 6. földszinti nagyterme évtizedeken át adott otthont különböző színi előadásoknak, kultúresteknek, és bár az utóbbi évek nem erről szóltak, szerencsére az új tulajdonos ragaszkodott ahhoz, hogy a terem kapja vissza eredeti funkcióját. Mivel újonnan alakult magánszínházról van szó, egyelőre állami és pályázati támogatás nélkül dolgozunk. A könyv- és lapkiadásban sikeres, az értékmentésben elkötelezettek állnak mögöttünk, a Geomédia és a Móra Könyvkiadó” – számolt be a direktor.

Gálvölgyi Dorka (fotó: Németh András Péter, Szabad Föld)

Gálvölgyi Dorka (fotó: Németh András Péter, Szabad Föld)

Gálvölgyi Dorka elmondta, esténként befogadó színházként működnek majd, vagyis olyan társulatokat hívnak meg, amelyeknek vagy nincs saját állandó helye, vagy több helyszínen is játszanak. A játékidő nagy részében azonban gyerekszínház lesznek. “Ez ugyanis afféle mostohagyermeke a színjátszásnak, sokkal szűkebb a kínálat, mint a felnőtteknek szóló darabokból. Igazi gyerekszínházból kevés van, és ha találunk is a nagy kőszínházak repertoárjában gyerekelőadást, azok zöme – meglovagolva a sikert – évtizedek óta megy, ritkán bővül a paletta. Pedig óriási a felelősségünk, hogy a gyerekekből színházszerető generációt neveljünk” – hangsúlyozta.

Április 22-én egy különleges Janikovszky Éva-ősbemutatóval nyitnak, a Kossuth-díjas írónő születésnapját megelőző napon. Több könyvből válogatták össze a monológokat Toller Mónika dramaturggal és Szilágyi Bálint rendezővel. “Egy magunkfajta, 200-230 férőhelyes kis színház nem technikai trükkökkel varázsol, hanem olyan játékkal és látványvilággal, amilyet egy ilyen intim tér megkövetel és megenged. Olyan előadásokat szeretnénk létrehozni, amelyek lekötik a legkritikusabb és egyben legérzékenyebb kamaszokat is. A kisebbek kezét még jobban fogják a szülők, az óvoda, az iskola, de a kamaszokét túl hamar elengedik, ettől pedig megkérgesedik a lelkük” – fogalmazott az igazgató.

A teljes interjú itt olvasható.