Szombathely: Eperjes szerint bölcs döntés született Jordán Tamás ügyében

2017 március 06. hétfő, 13:06

“Az politizál jól, aki az emberek javára politizál” – mondja Eperjes Károly. A napokban volt a bemutatója Békéscsabán Schiller Ármány és szerelem című drámájának. A kérdésre, mi a különbség a budapesti és a vidéki közönség között, Eperjes Károly úgy felelt: “Más megbecsültségük és feszültségük van a vidéki előadásoknak. A közönség öltözködésében is más, sokkal nagyobb tiszteletet adnak az ilyen ünnepeiknek. A vidéki ember mindig is mélyebben kötődött a saját színházához, jobban megbecsülte, büszkébb volt rá. Pesten nagyon sok színház van, az egy másfajta viszonyt tesz lehetővé”.

Eperjes Károly

Arról, változott-e, hogy az emberek miként tisztelik a színházat, elmondta: “Erősen változott és nagy átalakulások előtt áll, sőt éppen most is változások közepette él az egész színház, de, én úgy látom, az egész társadalmi létünk is mozgásban van. Az utóbbi időben nagyon sok olcsót vagy nagyon sok elvontat kaptak az emberek, és túl sok olyat, ami hamis. Ettől pedig előbb-utóbb besokall a közönség, és belefárad a szakma is. József Attila azt meri mondani Thomas Mann üdvözlésében, és ez az én ars poeticám is, hogy “az igazat mondd, ne csak a valódit”. Tehát József Attila szerint is az igazság felette áll a valóságnak.”

Arról is faggatták, mit szól ahhoz, hogy a politika a színházat is megosztja. “Mindent megoszt. Miért pont a színházat ne osztaná meg? Ez az emberek döntéseinek a következménye. Az nem mindegy, hogy az élet kultúráját vagy a halál civilizációját választja valaki. A kegyelemre mondjál igent, a kísértésre mondjál nemet – ilyen egyszerű ez, ami sokszor nem könnyű. Mindenkinek a saját döntésén múlik, hogy ide vagy oda sorolódik” – vélekedett Eperjes Károly, aki a szombathelyi igazgatói pályázat kapcsán is nyilatkozott.

“Ott egy tisztességtelen, morális támadás történt, amivel az egyik pályázót hátrányos helyzetbe hozták. Szerintem a bizottság bölcs volt, amikor elnapolta a döntést. Hogyan lehetne egy olyan helyzetben szakmai döntést hozni, amikor az egyik felet megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt? (…) Mindenben politika van, csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz politika. Ezen hosszan lehetne elmélkedni, de szerintem az mindenképpen rossz politika, amikor egy döntésből kikerül a morál” – fejtette ki Eperjes Károly.

Annak kapcsán, hogy van Kaposváron van egy színészosztálya, elárulta: “Az az érzésem, hogy életem legfontosabb cselekvési periódusába érkeztem meg ezzel. A szüleim pedagógusok voltak, és azt gondolom, hogy az a pedagógusi lét, ahogy ők éltek, az ott van bennem, a szívem csücskében. Az utóbbi időben egyre inkább kezdek a szívemből látni, azt érzem. A színészetet nemcsak szakmaként, hanem hivatásként próbálom élni, és így igyekszem átadni is. Ez csodálatos. Csak a keresztényi és az apai feladatom előbbre való ennél”.

A Nemzet Színészeinek levelét ITT érheti el.
Az Örkény Színház és a Vörösmarty Színház üzenete ITT olvasható.
A Pintér Béla és Társulata közleménye ITT található.
A Kritikusok Céhének levelét itt olvashatják.
A Színházi Társaság levele itt érhető el.
Jordán Tamás első reakciója az önkormányzati döntésre itt olvasható.
ITT olvashatja, hogy miként nyilatkoztak a döntés után a Nemzet Színészei.
“Győzni fogok” – nyilatkozta friss interjújában Jordán Tamás.

Gáti Oszkár írását az ügyben itt találja.
Kerényi Imre nyilatkozatát itt érheti el.