Kérdés egykori barátokhoz – Janisch Attila nyílt levele Dér Andráshoz, Eperjes Károlyhoz, Vidnyánszky Attilához

2017 március 08. szerda, 10:35

Janisch Attila nyílt levélben szólítja meg Dér Andrást, Eperjes Károlyt és Vidnyánszky Attilát a szombathelyi igazgatóválasztás kapcsán.

“… Jordán Tamás nem csupán színházcsináló (színész és rendező), hanem színházat álmodó színházteremtő, ahogy az ő mestere – sokunk mestere –, Ruszt József is az volt. A szombathelyi színházat Tamás teremtette, gondozta, ápolta, a társulata hozzá csatlakozott, az ő hívására, miatta ment Szombathelyre.

Az ami van, és amit most magatoknak akartok – ott –, az miatta van.

Az pedig, ahogyan a társulat és a szombathelyiek egyként kiállnak mellette, érte, azt bizonyítja, hogy Tamás rászolgált a bizalomra és a társulat, a közönség még mindig a bizalmában tartja őt.
Mi lehet, mi kellhet több, hogy tiszteletet parancsoljon, hogy megállítsa, visszafordítsa azokat az irigyeit, akikben talán ott még becsület, a tisztesség?!

Van számos színház, amelyek vezetői posztját meg lehet pályázni, mért pont az kell, amely bár állami pénzből, de egyetlen ember ambíciójából, szeretetének, elszántságának, kitartásának erejéből és erejével teremtődött, és ezáltal létezik?…

… Most megkívántátok, odamentek, elveszitek, próbálkoztok, aztán, ha nem megy, majd eldobjátok és nem lesz.

Minden napos történet ez – itt és ma – ebben az országban…”

(…)

Mindannyiunknak – akik tehetjük – kell (sőt kötelességünk) szólni ebben az ügyben (is), mert, amint azt korábban írtam már, a szobathelyi színház és Jordán Tamás elleni nemtelen einstand, mint cseppben a tenger az egész rendszer igazságtalanságát, arroganciáját is magában foglalja.

Márpedig az emberi tisztesség és a szakma (szakmák) becsületének nevében mindig és fáradhatatlanul szót kell emelni ezek ellen, a jogilag jól körülbástyázottnak látszó, de morálisan minden szempontból vitatható cselekmények ellen. Mert ez mindannyiunk lekiismereti ügye!”

JA

A teljes szöveg a Magyar Narancs online oldalán IDE KATTINTVA olvasható, részleteit Janisch Attila engedélyével közöltük.

 

A Nemzet Színészeinek levelét ITT érheti el.
Az Örkény Színház és a Vörösmarty Színház üzenete ITT olvasható.
A Pintér Béla és Társulata közleménye ITT található.
A Kritikusok Céhének levelét itt olvashatják.
A Színházi Társaság levele itt érhető el.
Jordán Tamás első reakciója az önkormányzati döntésre itt olvasható.
ITT olvashatja, hogy miként nyilatkoztak a döntés után a Nemzet Színészei.
“Győzni fogok” – nyilatkozta friss interjújában Jordán Tamás.
Eperjes Károly véleménnyilvánítását itt olvashatja.
Gáti Oszkár írását az ügyben itt találja.
Kerényi Imre nyilatkozatát itt érheti el.