Balázs Péter: “Oda kell figyelni a közönség igényeire”

2017 március 09. csütörtök, 11:12

A Szolnoki Szigligeti Színház igazgatóját az Origo kérdezte.

Az Origo cikkéből:

“A műsortervet úgy kell kialakítani, hogy minden műfaj megjelenjen. Ez a színház a város és a térség egyetlen színháza. Minden színházkedvelő ember igényét ki kell elégítenünk. Így bemutatunk drámákat, vígjátékokat, de akár operetteket is – mert ezt a műfajt is nagyon sokan szeretik. Azt gondolom, hogy mindenfajta színháznak van létjogosultsága, csak az unalmas színháznak nincs – ezt Molnár Ferenc mondta, és én is így gondolom. Tévednek, vagy nem ismernek, vagy nem is akarnak megismerni azok, akik azt mondják, hogy én csak a régimódi színházat kedvelem, ahol hatalmas díszletek vannak, és kosztümök. Nem így van. Lehet kísérletezni. De akkor, amikor egy kis vidéki színház támogatást is kap a várostól, akkor igenis nagyon oda kell figyelni a közönség igényeire. Ráadásul a színháznak saját bevételre is szüksége van, hiszen a támogatások nem elegendőek a fenntartáshoz, a fejlesztésekhez – így viszont nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy akár egyetlen bemutató is megbukjon. Ismerjük a közönségünket, tudjuk, hogy milyen darabokat szeretnek” – mondta Balázs Péter, aki 10 éve vezeti a szolnoki teátrumot.

Balázs Péter

Balázs Péter

A direktor arról is beszélt, miért döntött úgy 2014-ben, hogy visszavonja a vígszínházi igazgatói pályázatát. “A város része lettem. Úgy érzem, nagyon szeretnek, és ez hihetetlenül jólesik. Valóban, ez is hozzájárult, hogy visszavontam a pályázatomat, de az is, hogy a pályázat körül kialakult helyzettel nem értettem egyet. Amikor megpályáztam a Vígszínház igazgatói posztját, már akkor látszott, hogy néhányan meg akarják akadályozni, hogy én legyek az igazgató. Ezek az emberek aztán erősen negatív véleményt mondtak a pályázatomról, miután azt nyilvánosságra hoztuk. Ráadásul csatlakoztak hozzájuk a kommentelők, akik aztán nagyon nehezen emészthető dolgokat írtak körülményre, családra, egyáltalán az emberségre való tekintet nélkül. Azt gondolom, hogy lehet támogatni és nem támogatni egy-egy pályázatot, de nem lehet azt mondani, hogy ‘anyád, apád, gyerekeid vesszenek meg’, és még sorolhatnám azt a sártengert, amit kaptam. A kommentelők nagy része pedig olyan szintű hozzá nem értésről tett bizonyságot, amellyel nem is lehetett vitába szállni. Az elején még próbáltam válaszolni, de ezután még durvábbakat írtak. Így befejeztem. Szomorú, hogy az emberek nem abból szűrnek le véleményt vagy – ha tetszik – ítéletet, amit látnak, vagy ami történt, mert az nem érdekel senkit. Aztán úgy döntöttem, visszavonom a pályázatomat, mert – bár hittem, hogy az én polgári színházi törekvéseimnek helye lett volna a fővárosi színházi életben –, azt nem szerettem volna, ha az elképzeléseim politikai csatározásokra adnának okot” – hangsúlyozta Balázs Péter.

A szolnoki igazgató elmondta, próbálja óvni a színészeit, sok és sokféle szerepet kapnak. “Nálunk rendezhet is a színész. Ha nem sikerül, nem rendez többé. Ez nem egy orvosi műhiba, hogy ha nem sikerül, akkor valaki belehal. Ha viszont sikerül, akkor miért ne rendezhetne még többet? Nem titok ez. A titok a képességben, a tehetségben rejlik. Minél jobb, minél sokoldalúbb színészekkel dolgozunk együtt, annál csodálatosabb lesz a színház. Ezt vallom. Emiatt a színészek úgy gondolhatják, hogy itt jó helyen vannak, hiszen megmutathatják magukat, tisztességesen élnek, nem akarnak elmenni. Persze, a vágy bennük van. Mindenkiben. Muszáj megragadni a lehetőségeket, hogy egyre többen megismerjék őket. Dolgozni kell érte. Nem elég az, hogy eljátszanak egy-egy szerepet. A szolnoki színházban vannak olyan színészek, akik bármelyik fővárosi színházban megállnák a helyüket, sőt, vezető színészek lehetnének. Persze, tudom, hogy a többi színház is védi a saját színészeit. Mégis azt mondom: próbálják meg. Pályázzanak más színházakba is” – mondta Balázs Péter.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok