Alföldi Róbert Szombathelyről: “Ez a teljes letámadás”

2017 március 12. vasárnap, 10:53

Alföldi Róbertet egy beszélgetés keretében bírták megszólalásra a szombathelyi igazgatóválasztásról.

Február 24-én nagy sikerrel debütált Alföldi Róbert rendezése, Euripidész Médeia című drámája a szöuli Nemzeti Színházban. Hazatérve, március 5-én Spinoza Színházban rendezett intim hangulatú beszélgetésen osztotta meg élményeit Csáki Judittal és a jelenlévőkkel. A kritikus a szombathelyi igazgatóválasztásról is faggatta.

A kérdésre, hogy vélekedik a Weöres Sándor Színház körül történtekről, Alföldi Róbert úgy fogalmazott: „Tudod, mit gondolok? Azt, hogy semmi érdekes nincs benne. És azt kell mondanom, hogy semmi meglepő nincs benne. Ami a legszomorúbb, hogy egyre durvább, ahogy ez (az igazgatóválasztás) működik. Már akkor lehetett tudni, amikor Dér András visszalépett – egyébként nem értem miért lépett vissza – és amikor a szakmai bizottság nem határozott Jordán Tamás pályázatáról, hogy itt valami kavarás lesz”.


Végszó. Ez a címe a Spinoza Színház beszélgető-sorozatának, amelyen Csáki Judit színikritikus, a Revizor kritikai portál főszerkesztője kérdez és a végszóhoz szokott alanyok válaszolnak: színészek, színházi emberek, filmesek, írók.

Csáki Judit szerint az alapító-igazgató azért vált nem kívánatossá, mert Alföldi Róbert és Mohácsi János rendezhet nála Szombathelyen. A felvetésre Alföldi úgy reagált: „Nem gondolom magunkat ilyen fontosnak. (…) Nem azért nem akarják Jordánt, mert a Mohácsi meg az Alföldi rendez nála. Azért nem akarják, mert valaki nem szereti a Tamást, meg van rá sértődve, és ez a valaki, aki nem Szombathelyen van, hanem Budapesten, így gondolja, illetve az általa vezetett szövetség is így gondolja. Ez a teljes letámadás. Ne felejtsük el, hogy évekkel ezelőtt elhangzott: kultúrharc van, „most mi jövünk”. (…) Öt évvel ezelőtt ezt még nem lehetett volna megtenni Tamással, most úgy gondolják, meg lehet tenni. Ahogy azt is meg lehet csinálni egy jogállamban, hogy egy képviselő egy ilyen helyzetben tartózkodik” – fejtette ki Alföldi Róbert, aki hozzátette: „Van egy város, ahol korábban nem volt színház. Jordán Tamás létrehozott egy színházat, ami már tíz éve működik. Hiába mondják, hogy megosztó színházat csinál – aki szerint megosztó, az már nem fér be, mert már nem tud hova leülni, annyi a néző” – hívta fel a figyelmet a színész-rendező.

Úgy vélekedett, ha a szakmai bizottság meghallgatta volna Jordán Tamást, akkor nem derül ki idő előtt, hogy őt nem akarják, tehát a közgyűlés könnyedén dönthetett volna arról, hogy írjanak ki új pályázatot, így viszont az összes kártyájukat kiterítették.

Szöveg: Színház.org
Leadfotó: Mészáros Zsolt/ Népszabadság 
Videó: Alföldi Róbert Facebook oldala

A beszélgetés kiindulópontjául szolgáló Médeia című szöuli produkcióról itt olvashatnak.

Cikkek a szombathelyi igazgatóválasztás kapcsán:

A Nemzet Színészeinek levelét ITT érheti el.
Az Örkény Színház és a Vörösmarty Színház üzenete ITT olvasható.
A Pintér Béla és Társulata közleménye ITT található.
A Kritikusok Céhének levelét itt olvashatják.
A Színházi Társaság levele itt érhető el.
Jordán Tamás első reakciója az önkormányzati döntésre itt olvasható.
ITT olvashatja, hogy miként nyilatkoztak a döntés után a Nemzet Színészei.
“Győzni fogok” – nyilatkozta friss interjújában Jordán Tamás.
Eperjes Károly véleménynyilvánítását itt olvashatja.
Gáti Oszkár írását az ügyben itt találja.
Kerényi Imre nyilatkozatát itt érheti el.
Radnóti Zsuzsa írását itt találja.
Janisch Attila megszólalásáról itt értesülhet.
Balogh Tibor, a Magyar Teátrumnak írt cikkét itt foglaltuk össze.