Becstelen trükköt emleget Szombathely kapcsán a Magyar Teátrum

2017 március 12. vasárnap, 9:14

Balogh Tibor kritikus úgy véli a szombathelyi önkormányzatnak feljelentést kellene tennie Dér András pályázatának kiszivárogtatása ügyében – erről a Magyar Teátrum online oldalán értekezett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szombathelyi színház vezetésére két pályázat érkezett, Jordán Tamás alapító-igazgatóé és Dér András filmrendezőé. Jordánnal ellentétben Dér nem hozta nyilvánosságra pályázatát, a Nyugat.hu internetes portál mégis kiszivárogtatta. Miután Dér András „botrányos körülményekre” hivatkozva visszalépett, a szakmai bizottság nem kívánt dönteni Jordán Tamás pályázatáról, a városvezetés pedig úgy döntött, új pályázatot írnak ki.

A pályázat körül kialakult helyzet kapcsán számos szakmabeli szólalt fel, híreinket a témában itt olvashatják.

Balogh Tibor Kovács Bálint egy másik írására is reflektál, amelyben Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Cserhalmi György és Szacsvay László szólaltak meg és fejezték ki értetlenségüket azzal kapcsolatban, hogy Jordánt szakmai sikerei, a társulat teljes támogatása és a városban tüntető tömeg akarata ellenére sem választották újra. Balogh úgy látja, a nemzet színészeivel nem nehéz elhitetni, hogy „ők nem egyszerűen a legidősebbek legképességesebbjei, az Isten kegyelméből épnek megmaradt szép korúak, hanem egy különleges státusú, hatóságerejű köztestület, amely kulturális-közigazgatási ügyekben akceptálandó állásfoglalásokra hivatott. És történik az izzításuk pusztán azért, hogy legyen alkalom világgá kürtölni a duzzogásukat”.

Balogh Jordán Tamás szombathelyi pályájafutásáról ír: “Mintha elfelejtették volna, hogy a szakirányú felsőfokú végzettséggel nem, csak középiskolai érettségivel rendelkező Jordán csuklóból kiütötte hajdan, a Nemzeti Színház vezetői posztjáért együtt pályázó Vidnyánszky Attilát és Horváth Csabát. Aztán, valamiért úgy tűnhet sokaknak, mintha Szombathelyen Jordán Tamással kezdődnék a színházi időszámítás. Hivatkozhatunk Kereszturiné Pintér Mária: A Szombathelyi Nemzeti Színház története – műsorának repertóriuma bibliográfiával 1880-1907. c. munkájára, de hagyjuk a régmúltat: nem kristálytiszta a teremtésképlet a legfrissebb fejezetre vonatkozóan sem. Jordán ugyanis nem rögtön teremtett: kezdetben kitúrt. A Weöres Sándor Színház létrehozását megelőzően két intézmény is folytatott befogadó-színházi tevékenységet a városban, a lakosság és a szocialista városvezetés elégedettségére. A szocialista (kulturális) kormányzat azonban nem szándékozott Jordán Nemzeti-igazgatói kinevezését (2003-tól 2008. június 30-ig) újabb öt éves ciklusra meghosszabbítani. Az elvtársias hangnemű lelépés feltétele az volt, hogy a távozó direktor társulatos színházat alapíthasson a kedvenc városában. Ehhez, a kormányzattól százhúszmillió forint stafírung érkezett Szombathelyre. A befogadó színházat pártolók vesztettek, a Weöres Színház létrehozását ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazta meg a közgyűlés. Radnóti Zsuzsa dramaturg (Csurka István és mások „felfedezője”) találó szavával: Einstand”.

Balogh Tibor cikkét itt érhetik el.

Alföldi Róbert megszólalását itt olvashatják.
A Nemzet Színészeinek levelét ITT érheti el.

Az Örkény Színház és a Vörösmarty Színház üzenete ITT olvasható.
A Pintér Béla és Társulata közleménye ITT található.
A Kritikusok Céhének levelét itt olvashatják.
A Színházi Társaság levele itt érhető el.
Jordán Tamás első reakciója az önkormányzati döntésre itt olvasható.
ITT olvashatja, hogy miként nyilatkoztak a döntés után a Nemzet Színészei.
“Győzni fogok” – nyilatkozta friss interjújában Jordán Tamás.
Eperjes Károly véleménynyilvánítását itt olvashatja.
Gáti Oszkár írását az ügyben itt találja.
Kerényi Imre nyilatkozatát itt érheti el.
Radnóti Zsuzsa írását itt találja.
Janisch Attila megszólalásáról itt értesülhet.