“Tamás megpályázza, megnyeri és viszi tovább” – Jordán és Eperjes az ATV-ben találkozott

2017 március 13. hétfő, 23:10

A két színházi alkotó az ATV Csatt Extra című műsorában találkozott.

Szóváltás alakult ki a sajtóban a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetésére pályázó alapító-igazgató, Jordán Tamás és a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság tagja, Eperjes Károly között.

„Tisztességtelen, morális támadás történt, amivel az egyik pályázót hátrányos helyzetbe hozták… Hogyan lehetne egy olyan helyzetben szakmai döntést hozni, amikor az egyik felet megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt?” – így kommentálta a vezetői pályázta kapcsán kialakult fiaskót Eperjes.

Jordán – aki mellett a nemzet színészei, a saját társulata, az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház, a Magyar Színházi Társaság és több ezer szombathelyi is kiállt – azt mondta, Eperjes Károlynak mintha “elvette volna az eszét a politika”, és már nem tud elbizonytalanodni cselekedetei helyességét illetően.

A két színházi alkotó erről is beszélgetett Rónai Egon vendégeként. A videót itt tekintheti meg!

Eperjes Károly és Jordán Tamás

Jordán Tamás az ATV beszélgetésében úgy nyilatkozott, miután két cikluson át vezette a szombathelyi színházat, ami egyre sikeresebbé vált, hirtelen egy gyűlöletözön közepén találta magát. “Az egész tortúra alatt az a mondat csengett a fülemben Madách Az ember tragédiájából, amit Ádámnak mond Lucifer, hogy “nézd legott komédiának”. Szami, a szakmai bizottság törvénysértést követett el. Mulatságosnak tartom, hogy a bizottság összeül és elkezd foglalkozni közigazgatási, jogi kérdésekkel, mert semmi köze hozzá. A szakmai bizottságnak törvény szerinti feladata, hogy a pályázatokat minősítse, és kizárólag ezzel kell foglalkoznia” – vetette fel a szombathelyi direktor.

Eperjes Károly ennek kapcsán először arról beszélt, értesülései szerint két fiatal rendezőt megfenyegettek, akik támogatták Dér András pályázatát (utalva ezzel a K2 Színház alapítóira, Benkó Bencére és Fábián Péterre), és tisztességes versenyt emlegetett: “Demokráciában vagyunk, ha verseny van, legyen verseny. Odáig (valóban) nem jutottunk el, hogy Dér András vagy Jordán Tamás pályázatát megvitattuk volna. (…) A szakmai bizottsági ülésen felolvasták Andris visszalépő nyilatkozatát, hát utána hogy lehet törvényesen viselkedni? (…) Olyan hirtelen történt az András visszalépése, hogy nem volt lehetőség, ott alakult ki a helyzet. Én este tudtam meg a hírt és aznap tudtam meg telefonon, hogy milyen visszásságok miatt lépett vissza az András. Valakinek az akarata, kérése ellenére került ki a pályázata. Most egy ilyen világban élünk. De ez helyes? (…) Ezek után senki nem fog pályázni. Tamás megpályázza, megnyeri és viszi tovább. (…) Senki nem vitatja, hogy Tamásnak van szakmai kvalitása ehhez” – fejtette ki Eperjes Károly, aki kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, a pályázat kapcsán nem egyeztetett Vidnyánszky Attilával, ugyanis éles világlátásbeli különbségek merültek fel közöttük, legutóbb a kaposvári egyetemen végzett munkájuk kapcsán beszélgettek.

“Veled szemben nincs vádam Tamás” – tette hozzá – “De elvártam volna, hogy azt mondd, itt olyasmi történt, amitől te is befeketülsz, hiszen történt egy baj. (…) Elvártam volna, hogy olyan gentleman legyél, hogy azt mondod: a másik versenyzőt elgáncsolták, ezért indítsunk egy új versenyt, pláne, hogy úgyis indítanak és megnyered. (…) Ez a mi konfliktusunk nem a mi konfliktusunk. Vidnyánszky Attilának abban igaza van, hogy (…) sokkal egyszerűbb volna, ha egy városvezetés, akit megszavaztak, kiírna egy pályázatot és döntene arról, ki nyeri vagy ha meghívna egy vezetőt (a színház élére). Ez az áldemokráciás bizottságosdi csak hülye helyzeteket szül. (…) Akárhogy is dönt a szakmai bizottság, az önkormányzat végül politikai döntést fog hozni” – vélekedett Eperjes.

Jordán Tamás erre értetlenségének adott hangot, és arra hívta fel a figyelmet, hogy egy igazgatót számos kellemetlenség érhet, pofonok érkezhetnek jobbról-balról, akkor is állni kell a sarat. Eperjes kérdésére felelve arról is beszélt, nem volt része abban, hogy a Nemzet Színészei, az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház, a Magyar Színházi Társaság, a Kritikusok Céhe és a saját társulata is kiállt mellette, minden nyilatkozó maga döntött arról, hogy megszólalásával támogatja. Azt is kijelentette, természetesen újra fog pályázni.

Ennek kapcsán Eperjes meglebegtette annak a lehetőségét, hogy ő is indul és kihívója lesz. “Nincs kizárva. (…) Hadd nőjön az irányomba való köpködés” – tette hozzá a színész-rendező, aki közölte, szakmai bizottsági tagságot a következő körben biztosan nem vállal.

“Nehogy az legyen, hogy pályázol, aztán kiszivárogtatod és visszalépsz, mert akkor pórul járok” – reflektált Jordán Tamás.

A két alkotó egyetértett abban, hogy a színházi életet teljes mértékben áthatja a politika, de Eperjes ezt természetes, Jordán pedig természetellenes jelenségnek tartotta.

A beszélgetés a holnapi naptól kezdve megtekinthető  lesz az ATV oldalán és Youtube oldalán.

Részlet a beszélgetés első feléből:

Részlet a beszélgetés második feléből:

A videót itt tekintheti meg!