“Minden anya-lánya kapcsolatban vannak viharok” – Tordai Teri és Horváth Lili válaszolt

2017 március 14. kedd, 10:12

A Nőkből is megárt… c. darabban valódi anya-lánya párost láthatunk a színpadon. Tordai Terit és Horváth Lilit a kultura.hu kérdezte.

A kultura.hu cikkéből:

“Minden anya-lánya kapcsolatban vannak viharok. Ránk azért ezek a karakterek nem illenek egy az egyben. Nóra, a lány mindig visszabeszél, egy kicsit akaratosabb, mint én, de ettől függetlenül azért magamra vontam a szerepet. Az elején meghagytam ezt a dacos természetet, de aztán a végére igyekeztem váltani: ahogyan érik, ahogyan anya lesz, úgy a személyisége is változik, puhul egy kicsit és ezáltal az édesanyjához is közelebb kerül. Azt szerettem volna, ha a lány karakterének is van íve” – mondta Horváth Lili.

Nőkből is megárt… - Tordai Teri, Horváth Lili (fotó: Bethlen Téri Színház)

Nőkből is megárt… – Tordai Teri, Horváth Lili (fotó: Bethlen Téri Színház)

“A próbák feléig volt bennem félsz, nehogy végeredményként egy öregasszony panasza szülessen meg szárazon és vízen, mert ettől én is kifutnék a színházból. Szeretek fiatalok között lenni, fiatalokkal együtt dolgozni, és itt különösen jó volt ez, hiszen olyan nőről beszélünk – Nóra anyukájáról –, aki még küzd a szerelméért, még aktívan dolgozik, szellemileg abszolút friss. Az életben én is kicsit ilyen vagyok, a három unokám végképp megfiatalít, de nagyon sok a fiatal ismerősöm, akikkel aktívan tartom a kapcsolatot. Ezeket kellett magamból előbányásznom játék közben. Nem a megkeseredett öreglányt, aki meg van sértve, hogy kirepülnek a gyerekek, hanem a lélekben még fiatal nőt, akinek, ami a szívén, az a száján” – számolt be Tordai Teri.

Horváth Lili a próbafolyamatról szólva elmondta, abszolút gördülékenyen ment minden. “Sok munka volt a darabbal, hiszen a regény teljesen egysíkú, csak a nagymama karakterére helyezi a hangsúlyt. Többször elolvastuk, és aztán kértük az írónőt, Pataki Évát, hogy kapjon nagyobb figyelmet a pszichológus és a szerető karaktere is. Ebben pedig kulcsszerepe volt Cseh Judit rendezőnek, hogy kibillentse a darabot, és ne monodráma legyen, ne egy karaktert lássunk, hanem a lánynak és a többi szereplőnek is meglegyenek a háttértörténetei. Egy-egy végszónál volt, hogy néha összekaptunk, de utólag az is inkább vicces, hiszen ez is visszaköszön a darabban. Az életben egyébként nagyon szoros a kapcsolatunk, nem szoktunk veszekedni, talán, ha fél évente történik ilyen, tehát nem egy az egyben minket mintáz meg a darab.”

“Ebben a produkcióban öt nő állt össze, Pataki Éva, aki írta a regényt, Mészáros Márta, aki mentorálta a darabot, Gáspár Andrea, akinek megmutattam ezt az ötletet, hogy lehet-e kezdeni vele valamit, és itt vagyunk mi Lilivel. Öt nő összefogott és így valóban találó is a cím. De én azt érzem, hogy ez kicsit azért a fiatalok projektje volt. Megpróbáltuk magunkból a legjobbat kihozni, és úgy érzem, sikerült is. De nem biztos, hogy én ebben a körben maradok, hiszen vállalkozzanak a fiatalok, előttük még nagyon sok minden áll” – hangsúlyozta Tordai Teri.

A teljes interjú itt olvasható.