“Nem politikai pozícióra pályáztam” – Megszólalt Dér András a szombathelyi igazgatóválasztásról

2017 március 15. szerda, 12:31

Eperjes Károly volt Veiszer Alinda vendége a Hír Tv műsorában a szombathelyi igazgatóválasztás kapcsán. Megszólalt Dér András is arról, miért vonta vissza pályázatát.


Eperjes Károly
korábban az ATV-ben meglebegtette, hogy elindul a Weöres Sándor Színház vezetésére kiírandó új pályázaton. Ennek kapcsán úgy nyilatkozott: “Ez csak egy improvizáció volt. (…) Rögtönöztem, de azóta is gondolkozom rajta. 27-én kiírják a pályázatot, akkor majd elolvasom és eldöntöm. Az a kérdés, hogy milyen kulturális célok lesznek ott lefektetve, mert az nem mindegy. Egy fenntartónak ki kell írni, hogy milyen elvárásai vannak a színház irányába” – hangsúlyozta a színész.

Eperjes Károly (fotó: 24.hu)

Eperjes Károly (fotó: 24.hu)

A kérdésre, milyen színházat csinálna, így felelt: “Jót. Én például nem csinálnék olyan színházat – lehet azt mondani, hogy én kirekesztek -, ahol mondjuk Jézus Krisztus, a szupersztár szerepelne, vagy ahol István, a király szerepelne, mert az egyik a racionalizmus, a másik pedig a nacionalizmus fátyla alatt készül, és én egyetemes szeretnék lenni” – fogalmazott Eperjes Károly.

A színész az ATV hétfői műsorában arról is beszélt, értesülései szerint két fiatal rendezőt megfenyegettek, akik támogatták Dér András pályázatát. (Benkó Bence és Fábián Péter, a k2 Színház alapítói a mai napon nyílt levelet tettek közzé.)

“Aznap délelőtt, amikor összeült a szakmai bizottság, felhívtam az egyik tanítványomat egy másik ügyben, igaz-e, hogy ez a két fiatalember tényleg érintett a szombathelyi pályázatban, és erre azt mondta, hogy nem, mert akkor már visszaléptek. Előtte pedig egy oktatótársam felhívott, hogy őket megfenyegették. Hogy lehet úgy elindulni egy versenyen, amikor az edzőt, a munkatársat, a gyúrót megfenyegetik. (…) Én nem vagyok nyomozó, de úgy látom, hogy az osztályomat, és az osztályomat rendező két fiút belerángatták egy történetbe” – mondta Eperjes Károly. (Benkó Bencére és Fábián Péter a Caligula helytartóját viszi színre Eperjes kaposvári osztályával – a szerk.) És ezt galád módon akkor tették, amikor Dér András a bizottsági döntésig titkossá kért anyagát föltették az internetre. És ezt megszerezték, nem az égből pottyant, tehát benne van a nevében, hogy ez egy bűncselekmény” – fogalmazott Eperjes Károly.

Azt is elmondta, meglátása szerint ugyanez történt a 90-es években Törőcsik Marival, amikor a Művész Színházra pályázott, vagy akkor, amikor ő indult a győri színházért. “Van egy szellemi kör, akinek baj az, ha Budapesten létrejön egy Művész Színház Törőcsik Mari vezetésével, baj az, ha netán Eperjes Károly Győrben igazgató lesz. (…) Ezek másfajta értékrendet képviselő emberek. Van egy értékrend, ami az egész világban ütközik. És hol ütközne erősen, ha nem a kultúrában” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, vajon Jordán Tamás is tagja-e ennek a körnek, Eperjes Károly így felelt: “Nem tudom, de nagyon védik. Pedig neki is rosszat tettek. Tamás ebben a helyzetben nehezen tud viselkedni. Az ő képességei egészen különlegesek, ez nem kérdés. Az mindenesetre érdekes, hogy az egész csak azután indult el, amikor Dér András pályázata fölkerült az internetre.” Arra a felvetésre, hogy Kerényi Imre is megvédte Jordán Tamást, Eperjes Károly elmondta: “a tanár úr néha meglep bizonyos mondataival.”

Dér András

Dér András

A műsorba telefonon Dér András is bekapcsolódott. “Még nem adtam be a pályázatomat, amikor a Weöres Sándor Színházból megkeresett pár színész, és megpróbált rávenni, hogy inkább ne pályázzak. A társulat Jordán mellett áll ki, és ők el fognak menni ha én nyernék, vagy bárki más. Ezek után felhívtam Jordán Tamást, aki azt mondta, hogy jövök én ahhoz, hogy pályázzak, amikor ő pályázik. Amikor beadtam a pályázatomat, folyamatosan azzal szembesültem: hogy merészel bárki is pályázni Jordán Tamás mellett. És akkor nyilvánosságra került a pályázatom, kilopták a pályázatomat, elkezdték szétszedni, feltrancsírozták, elkezdtek belemagyarázni, és megtalálták azokat az embereket, akik hozzájárultak ahhoz, hogy rendeznek, ha én nyerek. (…) Itt elkezdődött egy politikai játszma. Én egy színházra pályáztam, nem pedig egy politikai pozícióra. Ebből a pályázatból háború kerekedett. A balliberális és a jobboldali zászlóvivők háborúja, és ebben ezek a fiatalok nem akartak részt venni, és én sem akartam részt venni. Én nem egy politikai zászló alatt vonultam be meghódítani ezt a színházat. De a facebook-diskurzus és a média-diskurzus olyannyira átpolitizálódott, hogy Jordán Tamást benyomták egy balliberális fellegvárba, engem pedig benyomtak egy jobboldali intervenciós csapatba. Ebből pedig nem kérek” – szögezte le Dér András, aki azt is elárulta, vannak színházi elképzelései, de Szombathelyen nem pályázik.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető.