“Soha, senki nem fenyegetett meg minket” – Benkó Bence és Fábián Péter nyílt levele Eperjes Károlyhoz

2017 március 15. szerda, 11:06

Benkó Bence és Fábián Péter nyílt levélben szólítja meg Eperjes Károlyt.

Benkó Bence és Fábián Péter levele:

Tisztelt Eperjes Károly!

Ön azt állította az ATV “Csatt” című műsorában, hogy minket megfenyegettek, amiért aláírtunk Dér András pályázatához. Ezzel szemben minket nem fenyegetett meg senki semmilyen oldalról, sem azért, mert aláírtunk Dér András pályázatához, sem másért. Mielőtt bármilyen további félreértésre adnánk okot, megismételjük egyszerűbben is: NEM FENYEGETETT MEG MINKET SENKI, SOHA , SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT.

Felszólítjuk Önt, hogy nyilvánosan vonja vissza ezt a kijelentését, és kérjen bocsánatot a K2 Színház egész társulatától, amiért valótlanságot állított rólunk, Jordán Tamástól, amiért ezt a hazugságot érvként használta fel a vele való vitában, és a tv-nézőktől, akiket félrevezetett.

Tisztelettel,

Benkó Bence, Fábián Péter

Benkó Bence, Fábián Péter

Benkó Bence, Fábián Péter

Az előzményekről:

– A szombathelyi közgyűlés 2016. december 15-én írt ki pályázatot a Weöres Sándor Színház ügyvezetői munkakörének betöltésére. A február 8-i határidőig Dér András és Jordán Tamás, a teátrum alapító-igazgatója nyújtott be pályázatot. A határidő lejárta után Jordán Tamás nyilvánosságra hozta pályázatát, Dér Andrásét a szombathelyi Nyugat.hu portál szivárogtatta ki. Dér András végül “botrányos körülményekre” hivatkozva úgy döntött, nem indul a vezetői posztért.

– A k2 Színház alapítói közleményben reagáltak az eseményekre, melyben úgy fogalmaztak: “Felkeresett minket Dér András, hogy írjunk alá rendezői szándéknyilatkozatot a pályázatához. Azt ajánlotta, hogy amennyiben őt nevezik ki igazgatónak, szívesen hívna meg minket rendezni. Mi erre rábólintottunk. Dér András pályázata kiszivárgott. A pályázatban az szerepel, hogy: “A k2 színházi formáció (Kaposváron végzett fiatal színészek) bevonásával és a színház színészeivel Szombathelyhez köthető darab létrehozását tervezzük. Ez is része a Kaposvári Egyetem és a Színház szorosabb együttműködésének.” Ezzel szemben mi csak kettőnk nevében fogadtuk el a felkérést, a társulattól függetlenül. A társulatunk tehát semmit sem tudott a pályázatba való bekerüléséről, ahogyan mi sem. Bár gondolhattuk volna, hogy akármennyire is önállóan írunk alá valamit, az úgyis elválaszthatatlan lesz a k2-től. Erre a félreértésre Dér András figyelmét is felhívtuk, aki elismerte, hogy a pályázatból fentebb idézett passzus kitaláció”.

– Március 2.-án a szombathelyi közgyűlés új pályázat kiírásáról határozott, miután a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság nem hallgatta meg az immár egyedüliként induló Jordán Tamást.

– A Nemzet Színészei, majd az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház, Pintér Béla és Társulata, a Színházi Kritikusok Céhe és a Magyar Színházi Társaság levélben hívta fel a szombathelyi polgármester figyelmét, hogy a döntés elhalasztására semmilyen szakmai ok nincs.

– A szakmai bizottság tagjaként Eperjes Károly pedig közölte: „Tisztességtelen, morális támadás történt, amivel az egyik pályázót hátrányos helyzetbe hozták… Hogyan lehetne egy olyan helyzetben szakmai döntést hozni, amikor az egyik felet megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt?”

Kijelentései kapcsán Jordán Tamással ült le beszélgetni az ATV Csatt Extra című műsorában, amelyről itt olvashatnak beszámolót.

Színház.org