Színházi előadásra készülnek a szomolyai közmunkás cigány asszonyok

2017 március 16. csütörtök, 9:28

A 40-50 fős szomolyai közmunkás csapatból heten vállalkoztak arra, hogy jó fél év alatt létrehoznak egy színházi előadást.

A 168 Óra cikkéből:

“Vagy harminc éve nem voltam színházban. Még intézetisként láttam egy előadást Miskolcon, de már nem emlékszem, mit” – mondta Orgon Ilona, a társulat oszlopos tagja. Egyik barátnője vette rá még tavaly nyáron, hogy menjen el vele egy összejövetelre, ahol sokat beszélgetnek és nevetnek. “Elmentem. Mindenkit ismertem a közmunkáról, de nem voltunk közeli viszonyban. Meglepett, hogy az asszonyok milyen nyíltan beszélnek a problémáikról, a családjukról, a munkáról, bármiről. Én addig soha nem beszéltem idegeneknek arról, mi bánt. De előttük megnyíltam. Nem gondoltam volna, mennyit segíthet, ha valakinek őszintén beszélhetek magamról” – tette hozzá.

Fotó: Kovalovszky Dániel, 168 Óra

Fotó: Kovalovszky Dániel, 168 Óra

Az összejövetel a Sa­­ját­­színház.org elnevezésű projekt része. Az Euró­­pai Gazdasági Térség (EGT) Alap támogatásával megvalósuló kezdeményezésben számos civil szervezet vesz részt. Lényege, hogy olyan művészetalapú közösségkutatásokat indítottak Borsodban és Baranyában összesen hat településen, amelyek a helyi romák aktív részvételére, a különböző művészeti projektekben való közreműködésükre épülnek. Ennek része a SzívHANG elnevezésű kísérlet. Ez két elemből áll: szomolyai roma nők – saját életükből vett szituációkra építve – színpadra állítanak egy előadást, illetve úgynevezett digitális történetmesélés keretében videókat készítenek életük egy-egy fontos mozzanatáról. Aki akarja, a nyilvánosság elé is tárhatja ezeket.

A Teszáry Judith vezette foglalkozásokon a résztvevők mindennapi élethelyzeteket idéztek föl, elemezték a másokhoz fűződő kapcsolataikat – mindezt úgy, hogy a feldolgozott szituációkat és azok alternatív változatait közösen, a szerepeket folyton cserélgetve eljátszották. A fél évig tartó szociodrámás folyamatban azokra a helyzetekre fókuszáltak, amikor az asszonyok az egészségügy vagy a szociális ellátórendszer intézményeivel, illetve azok képviselőivel találkoznak. A közös munka során a szomolyai asszonyok felelevenítették azokat a megaláztatásokat, amelyek a különböző állami intézményekben – iskolában, kórházban, önkormányzati hivatalban – érték őket. Eljátszották azt is, mi lenne, ha valakit kirúgnának a közmunkából, és nem hagyná annyiban a dolgot, elmenne panaszával a munkaügyi bíróságra. “A szociodráma-foglalkozáson ugyan bátran viselkedtek az asszonyok, de abban megegyeztek, hogy a valóságban egyikük sem merne ilyen lépést tenni” – mondta Horváth Kata kulturális antropológus, a Parforum munkatársa, aki szerint az elmúlt hónapokban az asszonyok egyre jobban megnyíltak egymás előtt, összekovácsolódtak, kialakult a csoportbizalom, amelyre építve megkezdődhettek a színpadi próbák. A drámafoglalkozásokat videóra vették, ezek alapján Gyulay Eszter dramaturg dolgozik jelenleg a darabon, amit aztán Romankovics Edit rendező-drámatanár állít színpadra. A darabot legalább háromszor – először Szomolyán, majd Egerben, végül a Trafóban (április 28-án) – adják majd elő. Ha siker lesz, akár többször is.

Forrás: 168 Óra