Veiszer Alinda: “Eperjes nem fog elindulni Szombathelyért”

2017 március 17. péntek, 9:43

A Hír TV műsorvezetőjével próbált a Nyugat.hu utánajárni, milyen körülmények miatt bukhatott el a szombathelyi színházi pályázat. A műsorvezető ugyanis mielőtt kedd este leült volna Eperjes Károllyal beszélgetni, komoly oknyomozást végzett.

Veiszer Alinda

Veiszer Alinda

Annak kapcsán, hogy a K2 színház fiataljait megfenyegették, mert támogatták Dér András pályázatát, a műsorvezető elmondta, a K2 amellett, hogy kiadott erről egy közleményt, határozottan állítja, szó sincs fenyegetésről. “Történetük azért is pikáns, mert egyrészt kaposvári diákok voltak, másrészt épp Eperjes Károly kaposvári osztályát készülnek rendezni. Harmadrészt pedig azért, mert amikor az Újszínház élére pályáztak Budapesten, akkor Jordán Tamás adott nekik támogatói nyilatkozatot. Nyilván emiatt is, szakmai körökben nagy értetlenség kísérte a K2-ősök Dér András melletti szándéknyilatkozatát, hogy ők most azt támogatják, aki Jordánnal szemben áll. Erről beszéltem Jordánnal is, aki ebben semmi kivetnivalót nem talált, szerinte a világ legtermészetesebb dolga, hogy a srácok dolgozni akarnak. Ők is így voltak vele, nem gondoltak arra, hogy szándéknyilatkozatuk egyben politikai állásfoglalás is. (…) Ugyanakkor tény, hogy a K2-s fiúknak voltak erősebb beszélgetéseik, egykori tanáraikkal például, egyikőjükkel beszéltem is, ő elmondta, valóban felhívták őket. Ezek azonban nem nevezhetők fenyegetésnek, hanem maximum erős hangú beszélgetéseknek” – fejtette ki Veiszer Alinda.

Tudta szerint Gárdos Pétert sem fenyegették meg, aki szintén támogatói nyilatkozatot adott Dér pályázatához. Bozsik Yvette-ről viszont úgy fogalmazott: “Annyit tudok, hogy Bozsik Yvette-nek egy olyan rendezővel volt konfliktusa, aki rendezett Szombathelyen. Úgy tudom, felhívta Bozsikot, és finoman szólva is erős hangú beszélgetést folytattak egymással. A rendező nem fenyegetőzött, csak bejelentette, hogy a továbbiakban ne is hívják Kaposvárra rendezni. Nem akar többet Yvette-tel dolgozni – de ez egy olyan hír, amit három egymástól független forrásból halottam, de az érintettekkel nem beszéltem”.

“Van még egy szál, ami most nem került szóba, de Eperjes Károly előzetes beszélgetés során utalt rá, hogy a társulaton belülről pályázni szándékozó színészt is megfenyegették. Vele is beszéltem, ő elmondta, hogy valóban vannak színházvezetői ambíciói, voltak már 5 évvel ezelőtt is, de Jordán Tamással szemben soha sem indulna el, mert mindent neki köszönhet” – árulta el Veiszer Alinda, aki úgy vélekedett, az, hogy pédául Dért le akarták beszélni a pályázatáról, még nem számít fenyegetésnek, ráadásul célt sem ért, hiszen pályázott.

“Akárhogy is nézzük, Szombathelyen a kérdés az lett, sikerül-e abszolút politikai alapon kinevezni illetve leváltani egy igazgatót vagy sem. (…) Egy normális országban nem is lehetne kérdés, ki nyerhetné ezt a pályázatot! Itt viszont egész más a klíma, ezért lett ilyen nagy felháborodás belőle” – összegzett a műsorvezető, aki szerint Eperjes nem fog elindulni Szombathelyért, mert ez egy improvizáció volt részéről. “Szerintem most már mindenkinek, az összes politikai pártnak és döntéshozónak az az érdeke, hogy Szombathelyen végre csönd legyen. Ez egy lúzer szituáció, jött itt mindenki a fenyegetéssel, botrányos körülményekkel, aztán kiderül, nincsenek fenyegetések, ezektől mindenki elhatárolódik” – tette hozzá Veiszer Alinda.

Veiszer Alinda

Veiszer Alinda

A teljes interjút itt olvashatják.

Cikkek a szombathelyi igazgatóválasztás kapcsán:

A Nemzet Színészeinek levelét ITT érheti el.
Az Örkény Színház és a Vörösmarty Színház üzenete ITT olvasható.
A Pintér Béla és Társulata közleménye ITT található.
A Kritikusok Céhének levelét itt olvashatják.
A Színházi Társaság levele itt érhető el.
Jordán Tamás első reakciója az önkormányzati döntésre itt olvasható.
ITT olvashatja, hogy miként nyilatkoztak a döntés után a Nemzet Színészei.
“Győzni fogok” – nyilatkozta friss interjújában Jordán Tamás.
Eperjes Károly véleménynyilvánítását itt olvashatja.
Gáti Oszkár írását az ügyben itt találja.
Kerényi Imre nyilatkozatát itt érheti el.
Radnóti Zsuzsa írását itt találja.
Janisch Attila megszólalásáról itt értesülhet.
Balogh Tibor, a Magyar Teátrumnak írt cikkét itt foglaltuk össze.
Alföldi Róbert nyilatkozata itt olvasható.
Jordán Tamás és Eperjes Károly vitáját a Csatt Extrában itt foglaltuk össze.
Dér András és Eperjes Károly friss nyilatkozata az Alinda c. műsorban itt található.
A K2 Színház levele Eperjes Károlyhoz itt elérhető.