“Hiszek a determinációban” – Jordán Tamás ismét megszólalt a szombathelyi pályázatról

2017 március 18. szombat, 13:49

„Köszönöm ennek a méltatlan eljárásnak, hogy hitet öntött belém”.

“Úgy látszik, mégiscsak fontos a színház, ha a politika ilyen erővel harcol a megszerzéséért” – mondta a Kossuth-díjas Jordán Tamás, a szombathelyi színház alapító-igazgatója a 168 órának.

A teljes interjút itt olvashatják.

„Nemcsak nyugodt, hanem a történtek ellenére hihetetlenül boldog vagyok. Nem tudtam, hogy ennyien állnak mögöttem, támogatnak, beleértve a közönséget, a szakmát, Törőcsik Marit, a nemzet színészeit. Mámorító, hogy ezt az érzést átélhetem. Ez elvehetetlenül az enyém. Gondoljon bele, láttam a saját temetésemet, láttam, hogy mennyien jöttek ki, olvastam a nekrológokat” – fogalmazott Jordán Tamás.

Jordán Tamás

Jordán Tamás

Annak kapcsán, hogy József Attila költészetével járja az országot, egy verssort idézett a költőtől: „Nem muszáj hősnek lenni, ha nem lehet.” „Én mindig tudomásul vettem, hogy az igazgatói státus milyen kötelezettségekkel jár. A Nemzeti Színházat – ahol nagy formátumú színészek játszottak, játszanak, egyikük a bal-, a másikuk a jobboldali értékvilágban hisz – meg tudtam őrizni a béke szigetének. A színházigazgató nem állhat ki a saját politikai nézeteivel, hiszen nem csak az egyik oldalnak akar színházat csinálni. Ha viszont egy minőségi, jó színházért, egy életképes társulatért, a közönségért harcol valaki, s őt politikai eszközökkel és érdekekből hurcolják meg és megpróbálják eltávolítani, akkor ez azt üzeni, hogy nem lehet” – fejtette ki Jordán Tamás.

Arról is beszélt, mennyire félti a szombathelyi társulatot, hiszen a művészek miatta költöztek a városba és tekintve, hogy minden társulatvezető februárban dönti el, hogy a következő évadban kikre számít, már szinte mindenről lekéstek.

Hozzátette: 100 százalékig hisz a determinációban. „Ez a pályázat azért még egyáltalán nem zárult le, de ha nem engem választanak, az sem véletlenül történik. A gondviselés vagy valaki akkor úgy akarta, hogy nekem máshol legyen jobb. Szókratész a védőbeszédében azt mondja: Jó emberrel nem történhetik rossz, sem életében, sem halálában” – tette hozzá a szombathelyi igazgató.

A teljes interjút itt olvashatják.

 
 

Kapcsolódó anyagok