“Nem arról van szó, hogy jön másik igazgató és kész” – Megszólalnak a szombathelyi színészek

2017 március 19. vasárnap, 15:01

Ha új igazgató jönne, a színészek jó része felmondana, de nem egyszerűen azért, mert úgy szeretik Jordán Tamást. Az igazgatóval és a színészekkel az Index beszélgetett.

Az Index cikkéből:

„Igaz, hogy a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatáról és Jordán Tamásról beszélünk, de másról van szó: a társulatról, az elmúlt tíz év alatt befektetett munkánkról, és igazából a jövőnkről is. Itt nem az a helyzet, hogy ha elküldik Jordán Tamást, majd jön helyette egy másik igazgató, és minden megy tovább. Ezt talán még az önkormányzati képviselők sem tudják, de mi sokan nem azért szerződtünk ide, mert munkát kerestünk, hanem hogy részt vehessünk abban a művészi munkában, amivel Jordán Tamás és az általa idehívott rendezők bíznak meg bennünket, és ha ez véget ér, a legtöbben elmegyünk” – mondta Mertz Tibor.

Jordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

Jordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

Jordán Tamás szerint a képviselő-testület tagjai felültek azoknak a mendemondáknak, amelyek nem bizonyultak valósnak. “Engem is felháborítana, ha azt hallanám, hogy fenyegetőztek, de mivel azóta kiderült, hogy nem történt ilyen, nincs okom azt feltételezni, hogy a jövőben ne lehetnék épp olyan jóban az önkormányzat tagjaival, mint eddig” – mondta az Indexnek Jordán Tamás, hozzátéve: ő elhiszi, hogy a testület, ahogy arra a korábbi ülésen hivatkozott, tiszta körülmények között akar döntést hozni.

A színészek az ügyben azt is kifogásolják, hogy elmondásuk szerint a másik pályázó, Dér András nem volt kíváncsi rájuk, nem nézte meg az előadásaikat, nem ült le velük a jövőről beszélgetni, nem osztotta meg velük a terveit.

A színészek elmondása szerint a színházba mindkét oldal politikusai járnak nézőként, de a közönség is vegyes. „És a színház színészeinek és dolgozóinak is eltérő a világnézete. Különbözőek vagyunk, és ez nem baj, sőt! Szoktunk vitatkozni és röhögni, de az itteni munkára egyöntetűen azt mondjuk, hogy ezt szeretnénk csinálni” – szögezte le Bánfalvi Eszter.

Jordán Tamás elárulta, az a legnagyobb félelme, hogy olyan szakmai bizottságot állítanak össze, amelyik csak politizálni akar, és nem érdekli a színház. De ha elfogulatlan szakmai zsűri lesz, akkor bízik benne, hogy a színházalapító múltja, az eltelt tíz év és a pályázata elég lesz ahhoz, hogy elnyerje az igazgatói széket.

Forrás: Index