“A bábművészet elősegíti a kölcsönös megértést” – Itt a Bábszínházi világnap nemzetközi üzenete

2017 március 21. kedd, 8:35

Az idei világnapi üzenetet Nancy Lohman Staub írta.


Bábszínházi Világnapi üzenet 2017:

1929-ben a báb néhány szenvedélyes művelője, mindössze hét országot képviselve, azzal a céllal, hogy ezt a művészeti ágat minél nagyobb körben megismertesse és fejlessze, megalakította az UNIMA-t, a Nemzetközi Bábművész Szövetséget. Én azért lettem 1970 körül az UNIMA tagja, hogy életem nagy vágyát, a bábozást beteljesítsem. Ma, az internetnek köszönhetően, ország-, politikai és vallási határokat elfelejtve, azonnal kapcsolatba kerülhetünk több ezer hozzánk hasonlóan gondolkodóval, éljenek ők bárhol a világon. A nap bármely szakában nézhetünk előadásokat, konferenciákat, oktatóprogramokat, mesterkurzusokat, némelyeket valós idejű közvetítésben. Egyetlen kattintással elérhetők tudományos értekezések, publikációk, fotók. Ez a minden képzeletet felülmúlóan megnövekedett népszerűség felmérhetetlen számú lehetőséget jelent nemzetközi együttműködések tekintetében, hogy a bábművészet által elősegítsük a kölcsönös megértést.

Fotó: unima.org

Fotó: unima.org

A világ minden részében báboznak. A tradicionális műfajokról, amelyek közül tizenkettőt az UNESCO kulturális örökséggé nyilvánított, több száz órányi dokumentáció, információ, számos prezentáció és videoanyag található a projekt weboldalán. Mindezen felül legalább tizenegy megőrzött népi hagyomány található az Ázsiai-Csendes-óceáni Térség Központi Adatbázisában. Remélhetőleg azokat, akik ellátogatnak ezekre az oldalakra, annyira elbűvölik a sokszínű előadások és azok közösségi gyökerei, hogy elkezdenek mélyebben is érdeklődni a téma iránt. A báb műfajának hagyományát, a tradicionális technikákat arra használhatjuk, hogy megmutassuk a kulturális különbözőségeink mélyén rejlő általános humánumot.

A hagyomány azonban változik, ezért fontos a dokumentáció. A világ bábművészeti enciklopédiája 2009-ben jelent meg több száz, báb iránt elkötelezett kutató, alkotó közel negyvenéves elhivatott munkájának köszönhetően, és ma már az UNIMA honlapján három nyelven, angolul, spanyolul és franciául is megtalálható a frissített kiadvány. Az enciklopédia elérhetővé teszi a bábművészet történetét. Megkerülhetetlen eszköz olyan múzeumok számára, amelyek bábgyűjteménnyel rendelkeznek, és más olyan intézményeknek, amelyek kifejezetten bábbal foglalkoznak. Gyűjtemények és katalógusok böngészhetők az interneten, némelyek közülük 3D anyagokkal kísérleteznek és oktatásban is használhatók. A világháló elősegíti, hogy a történelemre, a hagyományra alapozzuk a jövőbeli fejlődést.

Nancy Lohman Staub (fotó: unima.org)

Nancy Lohman Staub (fotó: unima.org)

Százával vannak bábosok a világ minden pontjáról, akik előadásrészleteket posztolnak, hogy felkeltsék a közönség vagy a fesztivál- és más rendezvényszervezők figyelmét. Az UNIMA saját weboldalán biztosít helyet ezeknek az élő előadásoknak, fesztiváloknak, konferenciáknak, publikációknak, posztoknak. Egy kis csapat anyagi támogatásával jöhet ez létre, az UNIMA jelenleg több, mint kilencven országból származó tagságának köszönhetően, akik különbözőségük ellenére képesek az együttműködésre. Az exponenciális mértékű növekedéssel együtt jár az a megnövekedett felelősség, amelyet nézőink és egymás iránt is érzünk. Ünnepeljük együtt a Bábszínházi világnapot mint olyan barátok, akik nem csupán a műfaj szeretetét osztják meg, hanem a világnapi eseményeket is a bennünket összekötő interneten!

Nancy Lohman Staub

A New Orleans-i születésű bábos, tíz évig egy kis bábszínházat igazgatott. Számos témában publikált, közreműködött A világ bábművészeti enciklopédiájának készítésében, jelenleg a projekt egyik tudományos tanácsadója. Az UNIMA döntéshozó testületeiben több fontos tisztséget töltött be. Az 1980-as washingtoni Bábművészeti Világfesztivált és a 13. UNIMA-kongresszust irányította, dolgozott a Jim Henson Alapítványnál konzultánsként, az atlantai bábművészeti központ és bábmúzeum alapítója.

Forrás: babszinhazivilagnap.wordpress.com