Csomós Mari a Nemzet Színésze

2017 március 27. hétfő, 16:19

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten.

“Ma a tisztelet és a megértés hiányozik abból a világból, ami minket körülvesz. Már 42 éve szolgálom a Közönséget (így, nagy kezdőbetűvel). S nekünk színészeknek nem az a dolgunk, hogy megosszuk a nézőket, hanem hogy – legalább azon az estén – valamennyien ugyanazt érezzék”.  (Csomós Mari)

Molnár Piroska, Haumann Péter, Almási Éva, Tordy Géza, Bodrogi Gyula és Király Levente (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

Molnár Piroska, Haumann Péter, Almási Éva, Tordy Géza, Bodrogi Gyula és Király Levente (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

Március 27-én délután alig több, mint fél órás tanácskozást követően hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei. Almási Éva, Molnár Piroska, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Tordy Géza és Király Levente a színház igazgatói irodájában tanácskoztak, míg Törőcsik Mari, Máthé Erzsi, Cserhalmi György, Szacsvay László és Andorai Péter telefonon keresztül kapcsolódtak be a választásba.

A Nemzet Színésze választás zártkörű esemény, melyen csak a tizenegy színművész vesz részt. Ma úgy döntöttek, hogy Berek Kati elhunytával Csomós Mari színművésznő legyen a Nemzet Színésze cím új birtokosa. A művésznőnek elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon, majd sorra a Nemzet Színészei is.

Csomós Mari / Fotó: Dömölky Dániel

Csomós Mari sorrendben a 30. színművész, aki e címet viselheti. A Nemzet Színésze az a magyar színművész lehet, aki a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket ért el, betöltötte a 62. életévét és 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. A címet először Schwajda György, a Nemzeti Színház akkori főigazgatója adta át az első tizenkét művésznek 2000. augusztus 22-én.

Csomós Mari és a Mozsár Műhely Beszélő levelek sorozatában résztvevő művészek

Csomós Mari Vajdácskán született 1943. szeptember 25-én, Kossuth-díjas és Jászai Mari díjas magyar színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1961–1965 között végzett Simon Zsuzsa osztályában. 1965 és 1968 között Veszprémben játszott, 1968–1971 között a kecskeméti Katona József Színház, 1971–1978 között a Szolnoki Szigligeti Színház, 1978 és 1983 közöt pedig a Nemzeti Színház tagja. 1983–ban a Katona József Színház alapító tagjainak egyike, 1994-ig tagja. 1994-től az Új Színházban szerepelt 1997-ig, majd 1997 óta a Radnóti Miklós Színház tagja.

Forrás: Színház.org, Nemzeti Színház