Petrik Andrea: “Elképesztő szerepeket játszhattam idén”

2017 március 27. hétfő, 7:33

Számos színházi szerepe mellett az öntörvényű Klara von Oettingen szerepét alakítja a Kincsem című filmben. Kőkemény volt számára a forgatás, megtanult érte lovagolni, a korhű jelmezekben levegőt is alig kapott. Petrik Andreát az Origo kérdezte.

A teljes interjút itt olvashatják.

A kérdésre, érzi –e a nyomást, hogy a filmnek muszáj bizonyítania, a színésznő úgy felelt: “Valamelyest érzem, de a produkció, a stáb nagyon megkímél engem ettől. Ahogy a forgatáson, úgy most is hímes tojásként bánnak velem. Persze tudom, hogy nagyon régóta várják ezt a filmet az emberek, de szorongani még nem kezdtem el ettől. Nem is igazán volt időm rá, mert egyfolytában dolgoztam, és fogok is, hál’ istennek. (…) Tudtuk, hogy ez mekkora film, mennyi pénzből készül, volt, hogy egyes napokon 600 statiszta vonult fel. Ez a szerep óriási ajándék az élettől, és hazugság lenne azt állítani, hogy nem nehezedtek ólomnehéz súlyok a vállamra” – fejtette ki Petrik Andrea.

Petrik Andrea a Kincsem forgatásán

Petrik Andrea a Kincsem forgatásán

A hangsúlyos külsőségekról szólva azt nyilatkozta: “Nagy küzdelmeim voltak a jelmezzel, minden reggel 3-4 órát vett igénybe, hogy elkészüljön a külsőm. Smink, haj, paróka, póthaj… nincs két olyan jelenet, amiben ugyanolyan lenne a jelmezem vagy a frizurám. (…) Amikor elkészültem, ott álltam a sminkbuszban, belenéztem a tükörbe, és láttam valakit, aki nem hasonlított rám. Tudtam, hogy na, most jövök én, de addigra általában már olyan fáradt voltam, hogy azt hittem, elájulok. Ezeket a fűzőket nagyon nehéz viselni, csak állni vagy nagyon egyenesen ülni tudtam bennük. Fizikailag ez a forgatás kőkemény volt számomra. De egy ilyen nagyszabású filmben fontos a látvány, és a fontos női szereplőnek muszáj volt karakteresnek lennie”.

A felvetésre, miszerint sok jelenete van, amelyben ül a lóversenyen a VIP-bokszban, és hat különböző módon kell Nagy Ervin irányába pillantania, elmondta, kifejezetten szerette azokat a pillantásokat. “Mind színházban, mind filmen nagyon érdekel a jelenlét. (…) Persze volt olyan, hogy már hat órát ültem ott jelmezben a tűző napon, vagy épp hidegben, már tök ideges voltam, és akkor jött egy ilyen tekingetés. Aztán ezeken mindig túllendültem, és próbáltam egy kicsit mást beletenni. (…) Rengeteg vicces dolog is történt. A totálokban ott ültünk, lóversenyt néztünk, és tudtuk, hogy kinek kell nyernie. Ott nem rajtunk volt a fókusz, hanem a lovakon. De a közelikben azt kellett néznünk, ahogy valaki biciklivel teker a lóversenypályán, és egy seprűnyélre felragasztott pingponglabdát tart a kezében” – mesélte Petrik Andrea.

Arról is beszélt, nem bánja, hogy 7 év után elbúcsúzott a Radnóti Színház társulatától és szabadúszó lett. “Szuper évadom volt, elképesztő szerepeket játszottam el. Az idei évadban az első bemutatóm a Radnótiban az Iván, a rettenet volt. Majd dolgoztam Székesfehérváron a Három nővér-ben, utána a Carmen-ben Horváth Csaba társulatával és székesfehérvári színészekkel. Lesz egy bemutatóm a Jurányiban Pass Andreával, Bebújós a címe. Aztán pedig a Madách Színházban leszek a Szerelmes Shakespeare női főszereplője, Tompos Kátyával felváltva. Pont ezt akartam: különböző helyeken, különböző műfajokban, különböző emberekkel együtt dolgozni” – összegzett a színésznő.

A teljes interjút itt olvashatják.