“Kevés cukorral is működik” – Keszég László a La Mancha lovagjáról

2017 március 28. kedd, 9:10

Március 24-én mutatta be a Miskolci Nemzeti Színház a La Mancha lovagja című musicalt. Keszég László rendezőt a Borsod Online kérdezte.

A boon.hu cikkéből:

“A színházban, ha állandó társulata van, előbb-utóbb felmerül, ki hol tart az életében, a kora, a személyisége, a tapasztalata megfelel-e a játszandó karakternek. Nem teljesen érzelmi gondolkodás ez, de van benne valami nagyon szubjektív is. Megérzi az ember, ha több évet eltölt egy helyen: előkerülnek bizonyos szerepek bizonyos társulati tagokkal kapcsolatban” – mondta Keszég László azzal kapcsolatban, hogy Harsányi Attila játssza az előadásban Cervantes és Don Quijote szerepét. “Bármikor dolgoztam vele, mindig arról győzött meg, hogy olyan színész, akinek érzelmileg teljesen bele kell bújnia egy figurába, úgy tudja megélni. Ráadásul jól énekel. És ez elengedhetetlenül fontos. A róla bennem kialakult kép az volt, hogy ő ezt el tudná játszani. És amikor dönteni kellett, mert zenés darabot rendezek, az ugrott be, hogy ez vele megcsinálható” – tette hozzá a rendező.

Keszég László (fotó: jokai.sk)

Keszég László (fotó: jokai.sk)

Keszég László szerint a Don Quijote egy ízlésesen megfogalmazott tanmese. Az a szerethető benne, hogy bár csak és kizárólag slágergyanús dalokat vonultat fel, mégis lehetséges úgy megcsinálni, hogy ne legyen érzelgős. “Kevés cukorral is működik. Talán felfedezhető benne, hogy a sok kis igazság megtalálásával a nagy, minden fölött lebegő, minden alatt megbúvó igazság kereséséről szól. Mindenki megérti. Az is fontos, hogy nincs benne igazán gonosz: útkeresők, esendő lények, gyarló emberek próbálnak boldogulni. Ezzel könnyű azonosulni. Professzionális a zene, rendkívül érdekes hangszereléssel. A fúvósok, a ritmusszekció olyan hangzásával, ami annyira másmilyenné teszi ezt a művet. És a mű arra is remek helyzetekkel szolgál, hogy a színészek igazi munkát végezzenek” – fogalmazott.

Keszég László az interjúban azt is elárulta, egyre világosabban látja a saját kozmosza határait, ahol kényelmesen érzi magam. “Nem lustaságról beszélek, hanem arról a nekem fontos komfortról, hogy azzal foglalkozhassak, amit szeretek. És csak és kizárólag azzal akarok foglalkozni, amit szeretek. Ezt egyre magabiztosabban csinálom. Ez nyilvánvalóan magával hozza a konfliktusokat is. Azzal megyek el a falig, hogy azt csinálom, amit szeretek. Kell a kompromisszumkészség, a megértés bölcsessége is. De nem szabad feladni. Minél többet kell informálódni, mert a nagy kérdésekben a világ egyre rövidlátóbb. Nem akarom megengedni magamnak, hogy keseregjek vagy nosztalgiázzak. Hogy milyen jó volt régebben. Régebben sem volt jó. Nincs igaza az idősebb generációnak, amikor ezzel bírálja a fiatalabbakat. Még abban sincs igazuk, hogy műveltebbek voltak régen az emberek. Mert teljesen más típusú műveltsége van ma a fiataloknak. Ezt így, negyvenöt fölött már belátom: bizonyos dolgokat már nem fogok megérteni. Ezért az számít, hogy ön­azonos legyek: azt a műveltséget folytatom és építem, amit megismertem. Nincs az a szándék bennem, hogy a legszebbnek, a legjobbnak és a legokosabbnak tűnjek” – hangsúlyozta a rendező.

A teljes interjú itt olvasható.

Műsorváltozás:
Varga Andrea művésznő sajnálatos betegsége miatt a La Mancha lovagja március 29. (szerda) 18 órai Ferenczi ifjúsági bérletes előadása és a La Mancha lovagja március 30. (csütörtök) 18 órai Schiller bérletes előadása elmarad!

Új időpontok:
La Mancha lovagja, Ferenczi ifjúsági bérlet: 2017. május 17. 18 óra
La Mancha lovagja, Schiller ifjúsági bérlet: 2017. május 18. 19 óra

A bérletek és a már megváltott jegyek az új időpontokra érvényesek, illetve 2017. április 7-ig átcserélhetők vagy visszaválthatók a jegyirodában.