Pataki András és Kis Domonkos Márk is a Teátrumi Társaság alelnöke lett

2017 április 03. hétfő, 19:52

A Magyar Teátrumi Társaság a délvidéki Zentán, a Zentai Magyar Kamaraszínházban tartotta XVIII. közgyűlését, megalakulása óta először a határon túl.

A 60 előadóművészeti szervezetet képviselő Magyar Teátrumi Társaság a hivatalban levő kettő (Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója) mellé, Nagy Viktor és Vasvári Csaba lemondása után két új alelnököt választott: Pataki Andrást, a Soproni Petőfi Színház igazgatóját és Kis Domonkos Márkot, a váci Dunakanyar Színház igazgatóját.

Fotó: Híradó.hu

A közgyűlésen a Teátrumi Társaság alapszabály szerinti tevékenységi körébe emelte a munkaadói érdekképviseleti munkát annak érdekében, hogy segítse a színházművészeti ágazatban egy kollektív megállapodás létrejöttét.

A közgyűlés határozott egy „utazó színházi” program elindításáról. A Teátrumi Társaság elkötelezett abban, hogy az állandó színházzal nem rendelkező települések művelődési házaiba, kulturális központjaiba csak olyan színházi előadások (döntően a gyermek- és ifjúsági előadások) kerüljenek színre, amelyek minőséget képviselnek. Ne ismétlődhessen meg például a jövőben az a színházi berkekben közismert eset, amikor a Vuk című előadást úgy is lejátszotta egy gagyi színház, hogy pont a Vukot játszó színész nem is utazott el az előadásra!

A Magyar Teátrumi Társaság az előadóművészeti törvény átfogó módosítására vonatkozó javaslat előkészítését kezdi meg.

A közgyűlés tájékoztatót hallgatott meg a Színházba mentem! színház-marketing kampányról, az amatőr színjátszást támogató Pajtaszínházi programról, a társaság által szervezett határon túli fesztiválokról, a hazai színházak fogyatékosok számára történő akadálymentesítési programjáról és Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) működéséről.