Elbírálták a Színház I. kategória pályázatait

2017 április 04. kedd, 21:16

Megszületett a minősítéssel nem rendelkező színházak és színházi szervezetek működési pályázatának elbírálása. Az előterjesztők indoklása a színház.blog.hu oldalán elérhető.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilvánosságra hozta döntési listáját (amely itt található) a független színházak 2017. évi működési pályázatáról.

A Színház I. kategória döntési előterjesztéséhez a kurátorok: Cziboly Ádám, Lőrinczy György és Török Ákos indoklást is írt, amelyet teljes terjedelmében ITT OLVASHATNAK.

Részlet:

“Az  2017-ben a Színház I. kategóriába 46 pályázat érkezett. Az összes igényelt támogatás 2,83-szor volt nagyobb, mint a támogatásra fordítható keretösszeg. Idén is elmondható, hogy ha érdemi értékelés nélkül a rendelkezésre álló támogatást az igények arányában egyenletesen elosztottuk volna a pályázók között, akkor minden pályázó kb. a harmadát kaphatta volna az általa igényelt összegnek” – írták a döntőbírák.

“Tavalyhoz képest idén 14.996.000 Ft-al növekedett a felosztható keretösszeg. Ugyanakkor kivétel nélkül minden szervezet újra pályázott, aki tavaly támogatást kapott vagy forráshiányos listára került, és ezen felül tíz új belépő volt (közöttük olyan ígéretes fiatal csapatok, mint a K2, a Kb35, a FAQ vagy a Terminal Workhouse). Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha minden tavalyi pályázó megkapta volna ugyanazt az összeget, amit tavaly megítéltünk neki, kevesebb mint 15 millió forintnyi keretünk marad az új belépők támogatására.

Tavalyhoz képest tehát a keretösszeg minimális növekedése ellenére sincsen jelentős változás sem a túlpályázás mértékében (tavaly a keret az összes igény 31 %-ára volt elegendő, idén a 35 %-ára), sem az új belépők mértékében (tavaly és idén is pontosan 10-10 újonnan pályázó szervezet). Sajnos az eljárásrendben sem történt jelentősebb változás: pozitívum a korábbra hozott határidő, emellett a néhány kedvező, kisebb módosítás mellett az eljárásrend sajnos továbbra is papíralapú és nehézkes valamennyi szereplő számára (a társulatoktól az értékelőkön át a pályázatkezelő túlterhelt munkatársaiig). Továbbra is azonos keretből, azonos szempontrendszer mellett kellett megítélnünk az amúgy normatív támogatást érdemlő, kisebb kőszínház működésének mutatószámait produkáló, évtizedes múlttal rendelkező társulatokat a pár éve alakult, nagyrészt fiatalokból álló kísérleti műhelyekkel” – fejtette ki Cziboly Ádám, Lőrinczy György és Török Ákos.

TOVÁBB A TELJES ÍRÁSHOZ.