Radnóti Zsuzsa: “Hogy mikor és mi hiteles a színpadon, az gyönyörű talány”

2017 április 07. péntek, 8:35

A Kossuth-díjas dramaturgot a Szabad Föld arról is kérdezte,  mit csinál tulajdonképpen a dramaturg.

A Szabad Föld cikkéből:

“Soha nem éreztem, hogy nekem bármilyen díj járna, de a mostani egy olyan különleges évad számomra a Vígszínházban, amilyen többször nem lesz az életemben. Ugyanis miközben egy este több mint ezren nézik a hihetetlen sikerű A Pál utcai fiúkat a nagyszínpadon, a Házi Színpadon az „elit” közönség megrendülten követi Hegedűs D. Géza megrázó alakítását a Márai-regényből készült Hallgatni akartam című monodrámában, amihez szintén van közöm. A sors szerencsés pillanatában ért a kitüntetés, meglepetésként” – fogalmazott Radnóti Zsuzsa.

Radnóti Zsuzsa

Radnóti Zsuzsa / Fotó: HVG

A kérdésre, egyértelmű volt-e, hogy elfogadja a magas elismerést, így felelt: “Általában a nagyközönség előtt is ismert emberek kapnak Kossuth-díjat, míg én háttérember vagyok: dramaturg, Örkény István hagyatékgondozója, cikkíró. De más kétely is volt bennem. Többször megszólaltam szakmai ügyekben: nemrég cikket írtam Jordán Tamás mellett, és máskor is leírtam elmarasztaló véleményemet egyes színház-politikai döntésekről. Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő és a Trafó ügyében Szabó György igazgató mellett is megszólaltam. Ugyanakkor ez egy szakmai díj, az életem munkája benne van, a Vígszínház terjesztett fel, így némi töprengés után örömmel elfogadtam. A díjból egy irodalmi alapítványt szeretnék majd létrehozni.”

Radnóti Zsuzsa az interjúban azt is elárulta, mit csinál tulajdonképpen a dramaturg. “Ötleteket ad a rendezőnek, igazgatónak darabok bemutatására, jó ösztönnel megmondja, működik-e egy külföldi siker itthon. Szerencsés esetben jól ismeri a prózaírókat. Én a férjem, Örkény István által ismerhettem őket, így került színpadra Nádas Péter Találkozás és Esterházy Péter Búcsúszimfónia című műve. A dramaturgnak kontrollszerepe is van a próbákon, rálát a szövegre, annak értelmezésére, hogy az pontosan tudjon működni a színpadon. Érezni vélem, a szöveg mikor hamis, túlbeszélt vagy hiányos.”

Több mint negyven éve dolgozik Marton László rendezővel. Radnóti Zsuzsa elmondta, sok ilyen állandó munkakapcsolat létezik külföldön és itthon is, például Zsótér Sándor és Ungár Júlia vagy Novák Eszter és Kárpáti Péter párosa. “Az ilyen típusú munkatársak a rendező szellemi partnerévé válnak. Én Marton Lászlóval érzem leginkább az ízlésbeli azonosságot, hasonló a gondolkodásunk, az érdeklődési körünk. Olyan rendező, akinek kiváló dramaturgiai érzéke is van. Hasonlóan Horvai Istvánhoz, akitől szintén sokat tanultam, és sok sikeres kortárs magyar dráma munkálataiban vehettem részt mellette. De hogy mikor és mi hiteles a színpadon, az gyönyörű talány. Az a legizgalmasabb, amikor az íróval és a rendezővel együtt dolgozunk ezen. Ilyenkor bele kell helyezkednem mindkettejük gondolatvilágába, lehetőségem van, hogy érveléssel meggyőzzem őket esetleges változtatásokról, de nincs hatalmam felettük” – hangsúlyozta a dramaturg.

A Szabad Föld cikke itt olvasható.