Molnár Gusztáv: “Egy előadás ne legyen kulturális öngyilkosság”

2017 április 11. kedd, 7:49

A Terminal Workhouse alapítóját a M/Ámor, vagy amit akartok soron következő előadása kapcsán kérdezte a Librarius.

A librarius.hu cikkéből:

“Miskolcról úgy jöttem el, hogy több kötődésem nem lesz a színházhoz, annak ellenére, hogy nagyon jó kapcsolataim voltak kollégákkal vagy akár a mostani vezetéssel. De kicsi ez a szakma, ha sokáig élünk, akkor nyilván fogunk még találkozni vagy együtt dolgozni bizonyos emberekkel, bármi megeshet. Ebből az eljövésből aztán egyenes út vezetett a Terminál Kortárs Alapítványhoz, vagy ahogy most mi használjuk a Terminál Workhouse-hoz. Kipróbáltam két állomást, a független színházi munkák után rettenetesen kíváncsi voltam a másik oldalra is. Mindkettőt megnéztem és a kettőből összeraktam azt, amit én szeretnék csinálni, így jutottam el ide, ahol most vagyok” – mesélte Molnár Gusztáv.

Molnár Gusztáv (fotó: Budaörsi Latinovits Színház)

Molnár Gusztáv (fotó: Budaörsi Latinovits Színház)

“Volt egy színházmodell a fejemben, amit mindenképpen ki akartam próbálni. Kicsit hippis, szabad jellegű dolgot képzeltem el. Egy szabad alkotócsoportot szerettem volna létrehozni, ahol mindenki teljesen egyenrangú alkotótárs, és ezt a csapat művészeti hozzáállásában meg is tudtuk tartani. Aztán az egész besűrűsödött, komolyabbá vált, Dancsecs Ildikóval elkezdve hirtelen négyen lettünk, tízen lettünk és most már huszonnégyen vagyunk. Közben bekerültünk a pályázati rendszerbe, vannak futó előadásaink, fesztiválokra járunk, ezeket egyeztetni kell. Sok minden kiderült számomra, az is, hogy a pillanatban való működés nem kifizetődő. Megtapasztaltam, hogy hiába vannak például nagyon jó terveid, ha azok januárban jutnak eszedbe, és ahhoz, hogy mindez profin és szervezetten működjön társulatvezetővé kellett avanzsálnom” – számolt be a  Terminal Workhouse alapításáról az alkotó.

Molnár Gusztáv elmondta, most lényegében a projekt alapú színházcsinálás és a fix társulati létezés között vannak egy aranyúton. Mindegy, hogy az előadásaik mennyit termelnek, kijelentették, hogy állandó fizetésben nem gondolkodnak. Ezzel a csapattal az a cél, hogy olyan előadásokat rakjanak össze, amik érvényesek, működnek, jók, szóljanak valamiről és valakihez. “Egy előadás ne kulturális öngyilkosság legyen, amit csak magunknak csinálunk. Vagyis legyen nézőszám, mert így tudjuk eltartani magunkat” – tette hozzá.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.