Jordán Tamás: “Megszűnt minden, ami féken tudná tartani a hatalom döntéseit”

2017 április 14. péntek, 9:26

Egy évig még Jordán Tamás vezetheti a szombathelyi színházat, erről döntött március végén a város önkormányzata. Nem sokkal később kiderült, hogy egy törvényjavaslattal állt elő a kormány, melynek értelmében a városvezetők szabad kezet kapnának a színigazgatói kinevezésekor, pályázat nélkül vagy meghívásos pályázaton is kijelölhetnének vezetőt a teátrumok élére.

Jordán Tamás / Fotó: Őri András

Jordán Tamás / Fotó: Őri András

A lex-Jordánnak hívott törvényjavaslat névadója, a hvg.hu-nak nyilatkozott erről: “Büszke vagyok rá, hogy rólam nevezte el a sajtó, annak ellenére, hogy csupa rossz érzésem van az ügyről. Mindenkit felháborít az egész, olyan nyilvánvaló semmibevétele ez a szakmának, amihez már nincs is mit hozzáfűzni. Alig lehet hinni, hogy itt szakmai megfontolások vezetnének bárkit is. Nagyon szerencsés lehet az az önkormányzat, amelynek olyan tagjai vannak, akik színházszakmai elvek alapján képesek dönteni. Vagy ha már nincs pályáztatás, akkor már az is nagy eredmény lenne, ha az önkormányzat tagjai kikérnék a szakmabeliek véleményét a döntés előtt.”

A kérdésre, rájött-e már, mivel érdemelte ki a hercehurcát, mi lehetett annak az oka, hogy nem szavazták meg a pályázatát, noha Dér András visszalépése után egyedüli induló maradt, úgy válaszolt: “Óvatosnak kell lenni, mert az önkormányzat minden fórumon úgy kommunikálja az ügyet, hogy nincs is semmiféle bajuk velem. Megfoghatatlan, tettenérhetetlen a dolog: a másik pályázó, Dér András pályázatának kiszivárogtatását jogtalannak ítélték, de a március 27-ei közgyűlésen szerintem már tiszta körülmények voltak, ehhez képest érdekes, hogy csak egy évvel hosszabbították meg a kinevezésemet, és a 2018–2021-es időszakra új pályázatot írnak ki”.

“Kapkodást érzek. Nem átgondoltak a lépések, megszűnt minden, ami féken tudná tartani a hatalom döntéseit. Én mindig a párbeszéd híve voltam, úgy tűnik, erre ma már nincs szükség, annyira meg vannak győződve a döntéseik helyességéről. Ehhez óriási önbizalom kell” – tette hozzá Jordán.

Arról, számított-e arra a rengeteg támogatásra, amit kapott, úgy felelt: “Az lepett meg, hogy országos ügy lett belőle. Több mint egy hónapon át álltam a sarat. Azt éreztem, hogy a biztatás, a rám figyelés felülírja ezt a cirkuszt. Erősebb volt ez a jó érzés a keserűségnél. De a színházról való fél évszázados foglalkozás miatt látom a másik szempontot is. Nem lehet csak gyűlölni, még ha nehéz is, igyekszem megérteni a másik felet is” – fejtette ki a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.