“Az alkotó munka újrafelfedezés” – Békés Italának ír főszerepet Enyedi Ildikó

2017 április 15. szombat, 7:50

“Sokszínű, mint az élet” – Békés Itala játszik a Berlinale-díjas rendező következő filmjében, és új albuma jelenik meg.

A teljes interjú itt olvasható.

Békés Itala most ünnepelte 90. születésnapját. Erre az alkalomra életmű-kiállítása nyílt a Madách Színházban, és új albumot adott ki, amelyen például Lao-ce kínai filozófus szövegeit rapben énekli.

Békés Itala

Békés Itala

Annak kapcsán, hogy Enyedi Ildikó filmfőszerepet ír neki, úgy fogalmazott: “Nagy megtiszteltetés, hogy Ildikó újra velem dolgozna, és ezúttal főszerepet ír nekem. Örülök neki. Régóta vártam a közös munkára, és mint kiderült, ő is. Igaz, most szeretném magam egy kicsit kipihenni, mert az elmúlt hónapokban nagyon sokat dolgoztam, jórészt a Szaltó Mortále – Ha még egyszer 80 éves lehetnék című hanglemezemen, ami a születésnapomon, március 23-án jelent meg”.

Békés Itala azért tartotta fontosnak az album elkészítését,  mert a két éve elhunyt ikerbátyja, Békés András színházrendezővel közös 180 éves születésnapjukra készítette. “Úgy gondoltam, hogy a sok műfaj közül, amelyekben a színházon kívül dolgoztam – pantomim, egyszemélyes színház, könyvírás, szinkron és még sorolhatnám -, most legjobban egy cédén tudom eljuttatni gondolataimat. (…) A cédé tartalmát nehéz elmesélni, mert huszonkét különböző zeneszámból, különböző zenekarok és gondolatok egységéből áll. De annyit elárulhatok, hogy sokszínű, mint az élet: Kurtág György barátom, Erich Kästner, Hamvas Béla, Toulouse-Lautrec, Lao-ce és még sorolhatnám a kedvenceimet, akiktől idézek. Ha kinyitja a lemezt, talál egy nagyon szép ajánlót az összes alkotó képével és a számok ismertetőjével”.

A felvetésre, nem unta-e meg a szakmájét úgy reagált: “Ez nem szakma, ez hivatás. A művészet kortalan. Az alkotó minőségi munka újrafelfedezés, s ha fárasztó is, ébren tartja az ember érdeklődését. Ad egyfajta nyitottságot a világra. Az ifjúsággal való foglalkozásban, a tanításban valami önző kíváncsiságot érzek, hogy meg tudjam, hogyan gondolkodnak a -fiatalok, akik nem élték meg azt, amit én. De az alkotásban is öröm kicserélni egymás gondolatait. (…) Babits Mihály szerint egy írónak meg kell keresnie azt az egy szót, ami semmi mással nem kifejezhető. Nem mondhatom azt, hogy ezt mindig megtaláltam, de törekszem rá – akkor is, ha nagyon sok időbe és fáradságba kerül, akár egy interjúnál is. Sajnos a minőségi munkának nincs valódi értéke. Én pedig csak a maximalista munkában hiszek” – fejtette ki Békés Itala.

A teljes interjú itt olvasható.