Fekete Ernő: “A POSZT-nak egyértelműen a legjobb előadásokra kellene épülnie”

2017 április 17. hétfő, 8:36

A KAtona József Színház tagját az Art&Go portál kérdezte.

Az artandgo.blog.hu cikkéből:

“Valóban hűségesnek tartom magam, az élet minden területén. Emellett, ha az eltelt 22 év során bármikor mérlegre tettem a jó és a kevésbé jó dolgokat, mindig a jók kerültek túlsúlyba, szóval semmi értelmét nem láttam annak, hogy elhagyjam a Katonát” – mondta Fekete Ernő azzal kapcsolatban, hogy 22 éve a színház tagja. Ebben az évadban csak két bemutatója van az anyaszínházában, minden más külsős munka. “A tavalyi évadban négy katonás bemutatóban is szerepet kaptam, szóval én kértem, hogy idén kevesebb legyen. Külsős munkaként eredetileg csak a II. Edwardról volt szó, azt már korábban jóváhagyta a Katona, a PASSIO XXI-ről a II. Edward bemutatója után kezdtünk egyeztetni. A színház oda is elengedett azzal a feltétellel, ha nem ütközik katonás munkámmal – ezt végül úgy oldottuk meg, hogy csak a Hóhérok bemutatóját követően, két héttel a PASSIO XXI próbáinak kezdete után csatlakoztam hozzájuk. Mivel azonban az általam játszott Pilátus csak egy jelenetben szerepel, így számukra sem jelentett megoldhatatlan feladatot” – számolt be a színész.

Fekete Ernő / PASSIO XXI / Fotó: Csákvári Zsigmond, kultura.hu

Fekete Ernő / PASSIO XXI / Fotó: Csákvári Zsigmond, kultura.hu

Alföldi Róberttel korábban még nem dolgoztak, most gyors egymásutánban kétszer is. “Több mint tíz éve már felkért egyszer egy szerepre, amelyre akkor egyeztetési okokból nem engedett el a Katona. Utána pedig színházigazgató lett, megvoltak a saját színészei, nem merült fel a közös munka lehetősége. Majd, még jóval az olvasópróba előtt írt nekem egy e-mailt, hogy a II. Edwardot fogja rendezni, és a címszerepet velem tudja elképzelni – ez nagyon jól esett” – hangsúlyozta.

A Nóra – Karácsony Helmeréknél meghívást kapott az idei POSZT versenyprogramjába. A POSZT-on rendszeresen színpadra lépő színészként arról is beszélt, mint gondol, miben lehet egy országos színházi találkozó jelentősége. “Úgy gondolom, a POSZT-nak egyértelműen a legjobb előadásokra kellene épülnie. Lehet olyan fesztivált is szervezni, ahova demokratikusan meghívják az összes színház valamelyik előadását, de fontosnak tartom, hogy legyen egy olyan alkalom, ahol az elmúlt évad legjobb előadásai, legérdekesebb kísérletei sorakoznak fel – ez jelentene nekünk szakmai visszajelzést, és ebben az esetben éreznénk azt, hogy érdemet jelent oda kerülni. Fontos lenne az is, hogy az épp a POSZT-on játszóknak több módjuk nyíljon arra, hogy megnézzék egymást, erre az elmúlt évek során csak nagyon kevésszer volt lehetőségem” – fejtette ki Fekete Ernő.

A teljes interjú itt olvasható.