Estéről estére Gogollal nevetni – Keresztes Tamás válaszolt

2017 április 19. szerda, 9:35

A Debrecenből induló Keresztes Tamással az Egy őrült naplójáról, filmezésről, a közönség hatásáról beszélgetett a Hajdú Online.

A haon.hu cikkéből:

Debrecenbe egy monodrámával, Gogol az Egy őrült naplójából készült darabbal tért vissza nemrég. Az “eszüket vesztett figurák” megformálása időről időre megtalálja: a Ledarálnakeltűntem című előadásban, azaz Kafka A per című művének átdolgozásában a főhőst, Josef K.-t alakította, az Amadeus című darabban az őrült és zseni határmezsgyéjén mozgó Mozartot játszotta, most pedig a Gogol-kisregény főhősét, mint őrült karaktert teremti meg a színpadon. Keresztes Tamás szerint Kafka Josef K.-ja és az ő története nagyban rokon Gogol Popriscsinjának történetével. Mindkét esetben társadalmi értelemben véve egy egyszerű emberről van szó, akit „bedarál”, felemészt a világ, a körülmények. Ezek a darabok műfajukban is igen közel állnak egymáshoz, míg az Amadeus ezektől műfajában is eltér. Úgy véli, hogy ez utóbbi darab másfajta közönségnek is szól, mint a Kafka- és a Gogol-adaptáció, és a másik két karakterrel ellentétben Mozart inkább saját magát emészti fel.

Keresztes Tamás / Egy őrült naplója / Fotó: Révész Róbert, tiszatajonline.hu

Keresztes Tamás / Egy őrült naplója / Fotó: Révész Róbert, tiszatajonline.hu

A színész az Egy őrült naplójával kapcsolatban elmondta, nagyon változó a közönség reakciója. “Sok esetben élénk, de van olyan, amikor nem, s emiatt hajlamos vagyok elbizonytalanodni. Ezeket a tényezőket érdemes kizárnom, mert megzavarhat előadás közben. A befogadói reakciók különbözősége talán abból is adódik, hogy ez a produkció a fiatalabb és az idősebb közönséget egyaránt képes megszólítani. Van, aki a Darvas-féle előadást látta annak idején, s ehhez kötődő elvárással érkezik a mostani adaptációra, s van olyan, aki tiszteletteljesen viseltetik a darab iránt – ha ilyen nézők ülnek többségében a színházban, akkor szokott az előadás csendesebb lenni. Előfordul viszont élénkebb reakció is, inkább a fiatal nézőktől. De általában nagy a figyelem, még akkor is, amikor érzem, hogy esetleg pár percre ‘elveszítettem’ a jelenlévőket. És a reakcióik alapján az én hangsúlyaim is változnak, valamit élesebben vagy esetleg kevésbé kiemelten fogalmazok meg” – mesélte a Katona József Színház tagja.

Keresztes Tamás kitért arra is, több filmben is forgatott nemrégiben. Nagyon nagy örömére szolgál, hogy élete első filmfőszerepét játszhatta el Lengyel Balázs: Lajkó – cigány az űrben című filmjében, amelynek már folynak az utómunkálatai.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok