“A magas színvonalú szórakoztatást tűztük ki célul” – Bank Tamás a Játékszínről

2017 április 20. csütörtök, 10:02

Az állam öt éve bezárta a Játékszínt, most magánszínházként működik, immáron nyereségesen. Bank Tamás ügyvezető igazgatót a Forbes kérdezte.

A forbes.hu cikkéből:

“Ez egy nonprofit kft. négy tulajdonossal. Amikor a Budapesti Kamaraszínházat és a Játékszínt két komplett társulattal öt éve megszüntette az állam, sokan komoly bajba kerültünk. Én a Kamaraszínházban voltam színész. Megpróbáltunk lobbizni, hogy a színház megmaradjon, de nem sikerült, ahogy a Játékszín sem működhetett tovább állami finanszírozásban. Akkor mi négyen a Játékszínre tettünk ajánlatot. Úgy döntöttünk, megpróbáljuk. Kemény vállalkozásnak tűnt, mindenki – köztük a színház előző igazgatója is – óvott minket attól, hogy állami támogatás nélkül csináljunk Magyarországon színházat. Ilyenre nagyon kevés példa van itthon, Karinthy Márton volt akkor az egyetlen a Karinthy Színházzal, de ma sincs sokkal több, az Átrium működik például még így, és talán most a Centrál Színháznak sikerül ezt meglépnie” – számolt be Bank Tamás.

Dobó Kata és Bank Tamás

Dobó Kata, a színház egyik színésznője és Bank Tamás a Játékszín premierjén

Az ügyvezető elmondta, azért vette át az irányítás, mivel négyből három tulajdonos úgy döntött, nem volt jó a korábbi felállás és változtatni kell, Németh Kristóf pedig elfogadta ezt. “Továbbra is tulajdonos és játszik a színházban, de én vettem át az ügyvezetést. Így megyünk tovább. Korábban produkciós igazgató voltam, így az indulás óta én találtam ki, mit mutatunk be, és én állítottam össze a szereposztásokat” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, mi volt a tervük, a riogatások ellenére hogy csinálnak üzletileg értelmezhető színházat, így felelt: “Először is nem volt más választásunk, mivel nem volt munkahelyünk. Sokakat rúgtak ki velünk együtt ebből a két színházból. Nagyon nagy kockázat volt, de tudtuk, Budapestnek szüksége volt és van olyan típusú (pl. a Broadway-n és a West Enden működő) szórakoztató színházra, mint amit létrehoztunk. A magas színvonalú szórakoztatást tűztük ki célul. Elkezdtük, és októberben itt álltunk négyen a hideg színházban, mert fűtés sem volt, és szépen lassan visszaszerződtettük az embereket. Eleinte 5 előadás volt, aztán 10, 15, 20, és most jutottunk el a 40-50-ig. A repertoáron kb. 20 darab szerepel, ezeket osztjuk be a hónapra. Nem tömbökben játszunk, hiszen nem társulati színház vagyunk, a színészeink máshol is fellépnek. 80-90 művész egyeztetése komoly feladat, de sikerül: a húsz darabunk mindegyikéből tartunk két-három előadást egy hónapban.”

Bank Tamás elmondta, idén nyereségesek, de a nonprofit kft-ből nem lehet kivenni osztalékot, így ha plusz keletkezik, azt a színházra fordítják, mert ez az épület még mindig borzasztó állapotban van. Szépen lassan elkezdik felújítani a nézőteret, a büfét, a mosdókat. A színpadtechnikához még nem jutottak, mert az nagyon drága lenne, de a lámpaparkot például folyamatosan újítják.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.