“A pénz még kevés a jó színházhoz” – Gazdasági igazgatók találkoztak Nyíregyházán

2017 április 22. szombat, 11:02

Jó darabok és jó színészek nélkül nincs rentábilis színház. Ez derült ki a Színházi Gazdasági Igazgatók Találkozóján. A pénzügyi szakemberek Nyíregyházán tartották aktuális ülésüket. Az ország különböző pontjairól több mint tucat színházi gazdasági igazgató osztotta meg tapasztalatait kollégáival.

Színházi Gazdasági Igazgatók Találkozója / Fotó: Szarka Lajos, nyiregyhaza.hu

Színházi Gazdasági Igazgatók Találkozója / Fotó: Szarka Lajos, nyiregyhaza.hu

“Jó színházat kell csinálni. Érdekes, nem gatyaletolóst, de szórakoztatót. Kell a szórakoztató előadás is, de a legfontosabb az, hogy érdekes izgalmas előadások legyenek. Akkor már jön minden. Akkor jön a szponzor. Jön a néző, jön a pénz” – mondta Wettstein Tibor, a Madách Színház gazdasági igazgatója.

 

Április 20-án az ország minden tájáról érkeztek Nyíregyházára színházban dolgozó pénzügyi szakemberek. A város adott otthont ugyanis a Színházi Gazdasági Igazgatók Találkozójának. Ezt a találkozót évente két alkalommal rendezik meg és a résztvevők szerint itt hasznos szakmai információkhoz lehet hozzájutni.

“Minden kolléga úgy érzi, hogy ez egy olyan alkalom, ahol az aktuális jogszabályokat, aktuális kérdéseket meg lehet vitatni, akár az előadók segítségével, akár egymás közti beszélgetések kapcsán” – fejtette ki Kirják Róbert, aki 14 évig volt a Móricz Zsigmond Színház gazdasági igazgatója és egy éve a direktori széket is birtokolja.

A találkozón az is kiderült, hogy Nyíregyházán évente mintegy 900 millió forintból gazdálkodik a színház. Ennek nagy részét az önkormányzattól kapják, de az állami is támogatja az itt folyó munkát, éves szinten 350 millió forinttal. A bevételek ezen túl a jegybevételekből, a mecénásoktól származó nagylelkű felajánlásokból és esetleges pályázatokból származnak. A teátrum egy-egy évadban átlagosan 90 ezer látogatót vonz és 400 előadással csábítja a nézőket.

Forrás: nyiregyhaza.hu