Monori Lili: „Ha egy széket kell eljátszani, akkor azt játszom el”

2017 április 24. hétfő, 14:06

Monori Lili is megkapta a Remember-díjat, amivel korábban Szilágyi Istvánt és Paudits Bélát tüntették ki. Ennek kapcsán nyilatkozott a Pepita Magazinnak.
Az elismerésről szólva Monori Lili elmondta: “Büszke vagyok rá, hogy szívbetegen is hű tudok maradni a színészet iránti elkötelezettségemhez, ahogy az egy „katonához” illik.”

Monori Lili a Demencia c. előadásban / Fotó: Rév Marcell

Monori Lili a Demencia c. előadásban / Fotó: Rév Marcell

A kérdésre, volt-e konfliktusa a rendezőivel, úgy felelt: “Dehogy, velük mindig jóban voltam, ha valamit megértettem, hamar megcsináltam. A színészeket néha sajnáltam, mert ők a négerek. A főiskolán az osztályfőnököm azt mondta: mindig én, a rendező leszek a fehér ember, és mindig ti, színészek lesztek a négerek. Igazat mondott, nem hazudott, felkészített az életre”.

Annak kapcsán, hogy néhány éve szerepelt a Fehér Istenben, tavaly még fellépett a Proton Színházzal és tavaly Érdemes művész lett, úgy fogalmazott: “Máig rengeteg külföldi turném van, igazából fut a szekér. Francia és német területeken lépünk fel, nagy sikerrel. Én a legutóbbi turnén egy furcsa szerepkörben tűntem fel: ülök a színpad szélén és a közönség egy hatalmas kivetítőn követi a mondataimat. Magyar cigányasszonyt játszom. Emlékszik még a Mortimer-ügyre, amikor a 21-es buszon megszúrtak egy cigány srácot? Ezt vittük színpadra, én játszom Mortimer anyját és mondom el a gyermekem életét”.

Monori Lili arról is beszélt, pályája során melyik darabhoz, vagy filmhez adta a legszívesebben a nevét: “A tanút nagyon szerettem, bár arra nehéz volt filmként tekinteni. (…) Talán a legemlékezetesebb alakításom Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig-jában volt, azt a szerepet véletlenül kaptam meg, valaki kiugrott. Ekkor játszottam először „komoly” szerepet, és bejött, le is szerződtettek Pestre. Az előadás fotója máig kint van a Színművészeti Egyetem gazdasági irodájában. Ez után a darab után lettem pertuban Nádasdy Kálmán rektorral. (…) Nincs rossz szerep, csak rossz színész van! Nincs kis szerep, csak kis színész! Ha egy széket kell eljátszani, akkor azt játszom el” – árulta el a színésznő.

A teljes interjút ITT OLVASHATJA.