“Személyes indíttatásból kezdtem írni” – Villáminterjú Székely Rozival

2017 április 25. kedd, 8:12

Arra kérte a titánokat a titaniumprojekt.blog.hu, hogy válaszoljanak három rövid, de annál fontosabb kérdésre a készülő produkcióikkal kapcsolatban. Székely Rozi vall először a motivációjáról, terveiről és céljairól.

“Színész vagyok, 2012 óta szabadúszó, előtte a Szputnyik Hajózási Társaság tagja (2009-2012). 1992 óta folyamatos az együttműködésem a Szentkirályi Színházi Műhellyel. A Kaposvári Egyetem színész szakán végeztem 2009-ben”.

A TITÁNium Színházi Projekt-ről:

Immáron negyedik alkalommal hirdette meg a Füge Produkció a TITÁNium Színházi Projekt pályázatát, melyre olyan fiatal színházi alkotók (rendezők, dramaturgok, látványtervezők, színházi csapatok) jelentkeztek, akik egy alkotói koncepció megvalósítása mellett szeretnének alaposabb ismeretet, illetve tapasztalatot is szerezni egy produkció kivitelezésének a folyamatáról, annak egyes lépéseiről.

Az öt hónapos mentor program keretében – mely 2017. január 1-jétől május 30-ig fog tartani és havonta 2-3 találkozóra kerülne sor – a kiválasztott alkotói koncepciók kidolgozása mellett a mentoráltak megismerkednek többek között a produkcióvezetés, a pályázatírás és a sajtózás feladataival, résztvesznek technikai bejáráson, technikai tervelfogadáson, beszélgetéseken a Füge partnerintézményeinek vezetőivel (pl. Trafó, MU, Szkéné). A mentoráltakat a koncepciójuk művészi kidolgozásában egy, a nyertes pályázóval közösen kiválasztott és felkért szakmai konzulens segíti, illetve a projekt létrejöttében egy produkciós vezető támogatja majd a munkáját. Az elkészült előadás a következő, 2017/18-as évadban kerülhet bemutatásra.

Székely Rozi és Antal Klaudia

Villáminterjú a Virrasztás c. produkcióról:

1. Mi a motivációd? Miért pályáztál ezzel a projektterveddel?

Személyes indíttatásból kezdtem írni ezt a darabot néhány évvel ezelőtt. Ez a legkidolgozottabb, legrégebbi és legérettebb projekttervem. Közéleti szempontból pedig valószínűleg a legaktuálisabb: egy család két generációjának az elmúlt évtizedek politikai és gazdasági változásai által elmélyített kommunikációs szakadékára próbálok hidat építeni, legalább az előadás időtartamára.
2. Mi a célod az előadással?

Szűkebb és tágabb környezetemben is érzékelek hosszú évek óta egy komoly ellenállást és eltartást a saját generációm és a szüleink generációja között. Ez az én életemben is okoz időnként komoly problémákat. A másik vonulata a darabnak emberi veszteségeken alapul: kamaszkori szerelmeim halála és a szüleim válása az indítéka az előadás gyászfolyamat tematikájának.

Egy misztikus és játékos világban próbálom keresni azt az érzelmi köteléket a darabban szereplő emberek között, aminek erősítésével az őket elválasztó szakadék áthidalható és a veszteségek utáni tátongó űr legalább részben betölthető.

3. Kiket akarsz megszólítani?

Azokat a 25-60 év közötti embereket, akiknek nehéz családi, baráti és munkahelyi kapcsolataik ellenére határozott céljuk, hogy Magyarországon maradjanak.

Forrás és további interjúk: titaniumprojekt.blog.hu