2,2 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az EJI

2017 április 27. csütörtök, 17:21

Mintegy 95 ezer magyar és külföldi előadónak összesen 2,2 milliárd forint jogdíjat fizetett ki a legutóbbi felosztáskor az Előadóművészi Jogvédő Iroda.
A legmagasabb jogdíjat az életkori megoszlás szerint a zenészek között a harmincas éveikben járó, a színészek között a hatvanas éveikben járó előadók vették fel. A legidősebb művész 1921-ben született, jelenleg is dolgozik egy vidéki színház társulati tagjaként. A legfiatalabb művész 15 éves, ő már óvodásként szinkronizált – olvasható a szervezet közleményében.

Mint írják, a külföldi közös jogkezelő szervezetektől beszedett jogdíjakat az EJI évente három alkalommal fizeti ki a magyar művészeknek. A legutóbbi felosztáskor az iroda 11 ország 13 jogkezelőjének adatait dolgozta fel, és mintegy 35 millió forint külföldről beszedett jogdíjat fizetett ki.

A jogdíjfelosztás eredményeként a legutóbbi alkalommal hat magyar előadóművész vagy zenekar jogdíja haladta meg az egymillió forintot, további öt művész jogdíja pedig magasabb volt 500 ezer forintnál. A kifizetett jogdíjak túlnyomó többsége 50 ezer forint alatti összeg volt.

A legtöbb jogdíjat az amerikai SoundExchange nevű szervezet játszási listái alapján fizette ki az EJI. A legtöbb magyar előadóművész a romániai játszások után kapott jogdíjat – áll a közleményben, amely emlékeztet: 2001 óta április 26-án ünneplik a szellemi tulajdon világnapját.

Forrás: MTI, Színház.org